Πέντε μήνες μετά την επίσημη αποχώρησή του από τον ΕΟΠΥΥ – καθώς η παραίτησή του είχε υποβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο- ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης «εμφανίζεται» και πάλι στον χώρο της Υγείας, αυτή τη φορά όμως όχι στο δημόσιο σύστημα που τόσο αποτελεσματικά υπηρέτησε, αλλά στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο όμιλος της Βιοϊατρικής, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Μπερσίμης θα αναλάβει καθήκοντα συμβούλου.

Μετά την αποχώρηση του από τον ασφαλιστικό οργανισμό ο κ. Μπερσίμης ασχολήθηκε με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα αυτό «γιόρτασε» και την εκλογή του στη θέση του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Η ανάληψη της θέσης του συμβούλου από τον 45χρονο καθηγητή σε έναν από τους κορυφαίους ιδιωτικούς ομίλους υγείας που δραστηριοποιείται κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (διαθέτει 47 διαγνωστικά κέντρα και οκτώ οδοντιατρεία, αλλά και 3 γενικές κλινικές) θεωρείται ότι θα επαναχαράξει το σχετικό τοπίο, στο οποίο ούτως η άλλως κατευθύνεται η πλειονότητα των Ελλήνων λόγω των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και των μεγάλων ελλείψεων της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ο κ. Μπερσίμης είχε βρεθεί, θέλοντας και μη, ως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στον κυκεώνα του σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) τα τελευταία τρία χρόνια αφού ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός επιχειρούσε – κι επιχειρεί- να υλοποιήσει την ΠΦΥ με Τοπικές Μονάδες Υγείας και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Οι τελευταίοι βεβαίως δεν βρέθηκαν ποτέ: από τους 2.800 οικογενειακούς γιατρούς που ιδανικά έπρεπε να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβληθεί μόλις 720. Από την αρχή του σχεδιασμού ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διατύπωνε ενστάσεις και αντιπροτάσεις στον βαθμό που μπορούσε να παρέμβει στο μεγαλόπνοο σχέδιο του κ. Βαρδαρού, που ολοένα και δυνάμωναν.

Το πεδίο της ΠΦΥ θεωρείται πολύ πιθανό πως θα απασχολήσει μεταξύ των άλλων τον έμπειρο τεχνοκράτη στη νέα του θέση. Το βέβαιο είναι πάντως πως ο κ. Μπερσίμης εμπλουτίζει με μια σημαντική θέση το βιογραφικό του αλλά και πως ο ιδιωτικός τομέας κερδίζει ένα σημαντικό στέλεχος του δημοσίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολύπαθο δημόσιο…