«Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» ήταν το ηχηρό μήνυμα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων. Όπως τόνισε στη σημερινή συνέντευξη του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα, η ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στέκεται στο ύψος της όταν διαπραγματεύεται για θέματα δημόσιας υγείας και, απέναντι στους ανταγωνισμούς κρατών και επιχειρήσεων, «να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους πολίτες που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας».
Στην υποχρέωση των επιχειρήσεων να τηρούν τις υποσχέσεις τους, αναφέρθηκε λάβρος ο υπουργός, επισημαίνοντας πως η χρηματοδότησή τους προήλθε κατά το πλείστον από τα χρήματα των φορολογουμένων. Με τον «πόλεμο» ανάμεσα σε Ε.Ε και φαρμακοβιομηχανίες να έχει ήδη κηρυχθεί, το ευρωπαϊκό πλάνο για εμβολιασμό του 70% των πολιτών της Ένωσης έως τον Αύγουστο του 2021, όπως είχε εκφραστεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξελίσσεται σε όνειρο απατηλό.
Τα τεκταινόμενα φέρνουν αναπροσαρμογές και στην εγχώρια στρατηγική, η οποία στηρίζεται σε δύο πυλώνες σύμφωνα με τον κ. Κικίλια: τα διαθέσιμα εμβόλια και την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης εμβολίου για όσους έχουν λάβει την πρώτη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε μειωμένες παραλαβές εμβολίων από την AstraZeneca κατά 760.000 συγκριτικά με τις εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ελαφρώς αυξημένες από τηPfizerκαι σταθερές από τηModerna.
Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο «Ελευθερία» μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές των ημερομηνιών άφιξης αλλά και των ποσοτήτων των εμβολίων, διαβεβαίωσε ο υπουργός σχετικά με την επιχείρηση που σημαίνει «την αρχή του τέλους της πανδημίας». Μέχρι σήμερα το απόγευμα, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 213.735 μετά τους σημερινούς 17.952, ενώ σε 196.009 άτομα έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.
«Φουντώνουν» τα κρούσματα – Η Αττική στο επίκεντρο της ανησυχίας
Τη σταθερά ανοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα επιβεβαιώνουν τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και τα στοιχεία του καθηγητή λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, με τον ημερήσιο μέσο όρο των κρουσμάτων έως χθες τα 547 και μια αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 75 και άνω.
Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 858, όπως έδειξαν οι 37.695 έλεγχοι με 19.714 μοριακούς και 17.621 rapid, μια σημαντική διαφορά στην αναλογία των τεστ σύμφωνη με αυτό που έχουν επισημάνει οι λοιμωξιολόγοι, ότι τα μοριακά τεστ δηλαδή –περισσότερα από 15.000– αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια την επιδημιολογική εικόνα.
Με τη στρατηγική των ελέγχων να μην ακολουθεί σταθερά τη σημερινή αναλογία, ο πλέον αξιόπιστος δείκτης παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονται σήμερα 1.445 ασθενείς και 274 διασωληνωμένους, αριθμός μειωμένος σε σχέση με χθες (283).
Βέβαια, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο αριθμός εισαγωγών παραμένει υψηλός, με 112 νέες σήμερα και την κάλυψη κλινών ΜΕΘ-COVID-19 στο 48% για την επικράτεια, 63% στην Αττική και 50% στη Θεσσαλονίκη.
Τα στοιχεία φέρνουν στο επίκεντρο της ανησυχίας την Αττική, τόσο για τις αυξανόμενες διαγνώσεις κορωνοϊού όσο και για την εικόνα των νοσοκομείων. Και για σήμερα, τα μισά σχεδόν κρούσματα (409) εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, με περισσότερα από 100 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του protothema.gr, από τις 150 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, οι 77 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής.
Στα 5.324 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, τα 2.374 φιλοξενεί η Αττική, για την οποία εκφράστηκε η έντονη ανησυχία από τον υπουργό, και ιδιαίτερα για το Βόρειο (76 κρούσματα και υψηλή αναλογία κρουσμάτων/100.000 κάτοικοι στα 12,84), Ανατολικό (49 κρούσματα) και Κεντρικό Τομέα (104). Σταθερή διατηρείται η ανησυχία και για τη Δυτική Αττική, με 27 νέες διαγνώσεις και 16,78 ιικό φορτίο.
Πέρα από το λεκανοπέδιο, ο υπουργός κατονόμασε οκτώ ακόμα περιοχές που «κοκκινίζουν» από το επιδημιολογικό τους φορτίο: Θήρα και Μύκονος με 26,48 και 29,6 ιικό φορτίο αντίστοιχα, Βοιωτία, Ροδόπη, Μαγνησία και τέλος Λακωνία και Εύβοια, με διψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων αλλά και αναλογία διαγνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού (22 – 24,68 και 54 – 25,61 αντίστοιχα).
Η Θεσσαλονίκη με 74 κρούσματα διατηρεί τη σταθερή της πορεία, όπως μαρτυρά και η παρουσία του ιού στα λύματα της πόλης, με την αγωνία όμως να εκτοξεύουν τα μεταλλαγμένα στελέχη. Τέλος, καταγράφηκαν 32 θάνατοι συνανθρώπων μας από COVID-19, αριθμός υψηλότερος από χθες (21).
Eιδήσεις σήμερα
Θρίλερ στην Ευρώπη για μια… χούφτα εμβόλια
Στα 858 τα νέα κρούσματα – 274 οι διασωληνωμένοι, 32 θάνατοι