Νέα συνάντηση με εκπροσώπους της AstraZeneca μέσα στις επόμενες ώρες πρόκειται να έχει η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, καθώς – όπως ανέφερε, έως τώρα οι απαντήσεις της εταιρείας στα αιτήματα της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού «δεν είναι ικανοποιητικές μέχρι στιγμής».

Η Επίτροπος σημείωσε ότι θα ζητηθεί από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να δηλώνουν τις εξαγωγές δόσεων των εμβολίων εκτός Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν – σημάδι της νευρικότητας που κυριαρχεί σε όλη την Ένωση μετά από την διαπίστωση των αργών ρυθμών στον εμβολιασμό, λόγω της έλλειψης εμβολίων.

«Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εξηγήσεις από την AstraZeneca, μετά την ξαφνική ανακοίνωσή της για μείωση κατά 60%  των προμηθειών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προς τα ευρωπαϊκή κράτη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της  βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca εξέφρασε τη λύπη του, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς και για εγωιστικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών.

Ειδήσεις σήμερα 

Στα 436 τα νέα κρούσματα – 286 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι

Λιανεμπόριο: Ο συνωστισμός έξω από τα μαγαζιά φέρνει αλλαγές – Σχέδιο για αγορές με χρονόμετρο

Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι – Πάνω από 40 κρούσματα – Είχαν εμβολιαστεί