Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς και των «σκληρών» δεικτών της επιδημίας, δηλαδή των διασωληνωμένων και των νεκρών, σε ελεγχόμενα επίπεδα είναι το ένα σαφώς ορατό, κομμάτι της επιδημιολογικής εικόνας που παρακολουθούν από την αρχή του έτους με μεγάλη προσοχή οι επιστήμονες στη χώρα μας.
Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 509 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 293 διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 25 νεκροί. Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19 ανέρχονται σε 5.881, με το 40% αυτών να συγκεντρώνονται στην Αττική.
Το άλλο, λιγότερο ευκρινές, κομμάτι, αλλά εξίσου σημαντικό για την πορεία της επιδημίας, είναι η επίδραση των μεταλλάξεων στη μεταδοτικότητα του ιού και στη βαρύτητα των περιστατικών. Στην Ελλάδα, προς το παρόν, έχουν εντοπισθεί 26 κρούσματα με τη γνωστή ως βρετανική μετάλλαξη, τα δύο εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν «ορφανά» δηλαδή δεν προέκυψε από την ιχνηλάτηση συσχέτιση με ταξίδι ή επαφή με κρούσμα.
«Βλέπουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο. Ωστόσο, μας απασχολεί πολύ η μετάλλαξη του κορωνοϊού, όπως τη βλέπουμε προς το παρόν κυρίως σε άλλες χώρες. Στην Πορτογαλία το 20% των κρουσμάτων, και συνεπώς των μεταδόσεων οφείλεται στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ωστόσο, χωρίς να απομειώνεται και ο προβληματισμός μας για τη μετάλλαξη, πρέπει να σημειωθεί πως η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να αποδοθεί και στη χαλάρωση των μέτρων που καταγράφηκε στην Πορτογαλία και στη χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών. Μας λένε οι συνάδελφοι πως πριν και μετά τις γιορτές υπήρχε αυτή η χαλάρωση» ανέφερε χθες εστιάζοντας σε αυτό το κρίσιμο θέμα, η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), κυρία Μίνα Γκάγκα.
Τόνισε πως δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποια μετάλλαξη η οποία δείχνει να επηρεάζει την παθογένεια του ιού, που σημαίνει ότι και η βρετανική μετάλλαξη θα καλυφθεί από τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα. Επεσήμανε όμως πως η βεβαιότητα αυτή προς το παρόν προσκρούει σε μια αντικειμενική δυσκολία, ότι δηλαδή «ακόμη δεν έχουμε εμβολιαστεί, δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, γεγονός που οδηγεί εκ των πραγμάτων στην τήρηση των μέτρων. Η επιδημιολογική εικόνα σταθεροποιήθηκε επειδή προσέχαμε και θα παραμείνει σταθερή εάν συνεχίσουμε να προσέχουμε» κατέληξε η κυρία Γκάγκα.
Το «φορτίο» της Αττικής
Από τα χθεσινά ημερήσια κρούσματα, 510, τα 234 αφορούν την Αττική. Οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής: 27 από την Ανατολική Αττική, 48 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 15 από τη Δυτική Αττική, 26 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 64 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 17 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 36 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική (9,32 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) και ακολουθούν ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,11), ο Πειραιάς (8,02), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (6,22), η Ανατολική Αττική (5,37), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (5,31), ο Νότιος Τομέας Αθηνών (3,21) και τα νησιά της Αττικής (1,34).
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν χθες 437 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλοι 136 σε ΜΕΘ. Ωστόσο, χθες το λεκανοπέδιο συγκέντρωσε το 46% των νέων εισαγωγών περιστατικών με λοίμωξη covid-19 στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της επικράτειας. Από τις 131 εισαγωγές, οι 61 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Αττικής.
Στη βόρειο Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν την σαφή αποδρομή της επιδημίας που σάρωσε την περιοχή. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 58 νέα κρούσματα, ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται σταθερά η Ροδόπη (11 κρούσματα), η Πιερία (10), η Ημαθία (10) και η Κοζάνη (15).
Χθες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης οι ασθενείς μειώθηκαν περαιτέρω, πέφτοντας κάτω από τους 400, δίνοντας έτσι την αρνητική πρώτη θέση στα νοσοκομεία της Αττικής, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες που η κατάσταση στο ΕΣΥ της βόρειας Ελλάδας είχε τεθεί εκτός ελέγχου με τις νοσηλείες ασθενών με covid-19. Eιδικότερα, στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν χθες 393 ασθενείς σε απλές κλινικές και 118 σε ΜΕΘ.
Πλέον πάντως, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 50%, και ειδικότερα στην Αττική είναι στο 59% και στη Θεσσαλονίκη στο 57%.
Ανοίγει η «ομπρέλα» του εμβολιασμού
Την έναρξη εμβολιασμών στις ηλικίες 80 έως 84 ετών, ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΟΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Έντεκα ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού, emvolio.gov.gr, για τους πολίτες που είναι 85 ετών – και δεν διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων- και έξι ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών τους, τη σκυτάλη παίρνει η επόμενη ηλικιακή ομάδα, τα άτομα 80 έως 84 χρόνων.
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί τόσο των υπερηλίκων άνω των 85 ετών, των υγειονομικών και των διαμενόντων και του προσωπικού κλειστών δομών πρόνοιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Θεμιστοκλέους, από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 έως και χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 123.077 εμβολιασμοί. Χθες πραγματοποιήθηκαν 13.318 εμβολιασμοί ενώ προχθές καταγράφηκε ημερήσιο «ρεκόρ» στον μέχρι τώρα αριθμό των εμβολιασμών, 15.290 εμβολιασμοί. Από το σύνολο των εμβολιασμών, οι 32.801 αφορούν πολίτες άνω των 85 ετών, οι 81.000 υγειονομικούς και οι 7.000 διαμένοντες και εργαζόμενους δομών πρόνοιας.
Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί έχουν ξεπεράσει τις 400.000 τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη δόση και πλέον υπάρχει η δυνατότητα οι πολίτες να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους και σε εμβολιαστικά κέντρα πρωτοβάθμιων δομών φροντίδας εκτός από τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων.
Ο εμβολιασμός στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας
Ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, Ταξίαρχος Αρίστος Περρής ανέπτυξε χθες το σχέδιο εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στην πρώτη φάση εμβολιασμού περιλαμβάνονται 18 μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του βορείου Αιγαίου και των Ιονίων με νοσοκομειακές μονάδες, για τα οποία οι εμβολιασμοί των υγειονομικών έχουν ξεκινήσει από τις 11 Ιανουαρίου και συνεχίζονται για μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με τις οδηγίες και την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιρειών.
Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου για τους ηλικιωμένους πάνω από 80 ετών και θα αφορά 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Πρόκειται για τη Σαλαμίνα, τη Θάσο, την Πάρο, την Αίγινα, την Ανδρο, την Τήνο, τη Σκόπελο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τον Πόρο, τις Σπέτσες και τη Σκιάθο. Οι εμβολιασμοί στα νησιά αυτά θα πραγματοποιούνται σε εμβολιαστικά κέντρα στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και η μεταφορά των εμβολίων θα πραγματοποιείται με τακτικές πτήσεις και με ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Η τρίτη φάση περιλαμβάνει 19 νησιά με μόνιμο πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Πρόκειται για τα εξής: Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ιος, Υδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Αγκίστρι και Κάσος. Η έναρξη των εμβολιασμών για τους μόνιμους κατοίκους θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου και η μεταφορά των εμβολίων θα πραγματοποιείται αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς και όπου απαιτείται με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Στην 4η φάση περιλαμβάνονται 52 νησιά με λιγότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους, στα οποία οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται για όλους τους κατοίκους ταυτόχρονα. Η φάση αυτή θα εκκινήσει από τις 27 Ιανουαρίου και από το Καστελόριζο όπου για ένα τριήμερο θα μπορεί να εμβολιαστεί από κινητές μονάδες το σύνολο των κατοίκων, άνω των 18 ετών. Η συγκεκριμένη φάση εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο.