*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Με τηλεκπαίδευση συνεχίζονται και σήμερα τα μαθήματα στα σχολεία, δημοτικά ή νηπιαγωγεία που μένουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας αλλά και λόγω κορωνοϊού καθώς επίσης και στα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία δεν έχουν ανοίξει ακόμα για δια ζώσης μαθήματα.
Δεν θα παραταθεί πάντως το τετράμηνο σε γυμνάσια και λύκεια και οι βαθμολογίες θα εξαχθούν από την παρουσία στην τάξη δια ζώσης αλλά και από την επίδοση στην τηλεκπαίδευση, τη συμμετοχή, την επιμέλεια τα τεστ. Το πρώτο τετράμηνο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λήγει αύριο.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα έχει συνάντηση σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία θα συζητήσει μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών εν μέσω πανδημίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είπε χθες για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, ότι οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να πάρουν μία τέτοια απόφαση. «Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», ανέφερε ο Ταραντίλης. Χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για να ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επανέλαβε ότι πρέπει οι ειδικοί να έχουν επίσης στα επιδημιολογικά στοιχεία τόσο από το άνοιγμα των εορτών, όσο και από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παραπέμποντας δηλαδή τη συζήτηση για το επόμενη εβδομάδα.
Θετική εικόνα από τα δημοτικά
Η εικόνα από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είναι θετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα εκπαιδευτικών στα περίπου 5.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.
Όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, «αισιόδοξα είναι και τα αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεσή μας από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, όπου είχαμε μόλις 7 κρούσματα επί συνόλου περίπου 5.000 τεστ δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, ένα δείκτη θετικότητας στους εκπαιδευτικούς μας, που ήταν μόλις 0,14%. Η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών Σταθμών, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, πήγε εξαιρετικά καλά και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια».
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όπως άλλωστε ίσχυε και την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας, οι μαθητές που θα σταματούν να πηγαίνουν στο σχολείο, λόγω κρούσματος ή λόγω καιρικών συνθηκών, θα συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά με τηλεκπαίδευση με βάση το ισχύον πρόγραμμα.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι σε επαφή με τους ειδικούς και δηλώνει έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όποτε λάβουν το «πράσινο φως» από τους ειδικούς. Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία γυμνασίου και λυκείου και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί στη χώρα. Βασικό σημείο συζήτησης είναι ότι οι μαθητές κυρίως του λυκείου κυκλοφορούν στην κοινότητα και μετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες και αυτό είναι που προβληματίζει τους ειδικούς καθώς στα σχολεία τηρούνται με ευλαβική ακρίβεια οι κανόνες ασφαλείας.
Σε ό,τι αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ΄λυκείου καθώς υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες για τους καθηγητές που διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, ακόμα και σε δύο σχολεία. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έλαβε την απόφαση για περικοπή της ύλης για τη Γ’ λυκείου και όπως είπε «το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητηθεί το θέμα με τους ειδικούς» τονίζοντας όμως ότι «υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανοίξει μόνο η Γ΄ λυκείου. Κάποιοι καθηγητές διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, το ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως είναι διαφορετικό με αυτό της δια ζώσης ενώ υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε πάνω από ένα σχολείο».