Τον «Οδικό Χάρτη» της κυβέρνησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τετραετίας και με τους πολλούς κρίσιμους σταθμούς μέσα στο ’21- λόγω της τριπλής μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών μέχρι το καλοκαίρι και την ανόρθωση της οικονομίας- περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στον Αντέννα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας το «ραντεβού» με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή στην Βουλή, ξεκίνησε να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών για τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας, με την διαβεβαίωση ότι: πρώτον έχει εξασφαλιστεί επαρκέστατος αριθμός εμβολίων αφού η χώρα έχει προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις και δεύτερον ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. «Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί δύο εκατομμύρια πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας για το «τείχος ανοσίας» που δημιουργείται σταδιακά και συνδέεται ταυτόχρονα με την επιδίωξη να είναι καλύτερη η φετινή τουριστική χρονιά από την περσινή.

Στήριξη της οικονομίας

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας και της αγοράς «φώτισε» τα βήματα για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων μετά την εισήγηση της Επιτροπής την προσεχή Παρασκευή, ενώ υπογράμμισε ότι «θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους», θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» και «η κυβέρνηση θα βοηθήσει γενικότερα το εμπόριο με τις κινήσεις της να ξεστοκάρει».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο πρωθυπουργός άνοιξε τον φάκελο της εξωτερική πολιτικής, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις κόκκινες γραμμές και τις διερευνητικές επαφές, για την υπόθεση Novartis και επανέλαβε την πρόθεσή του να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία. «Όχι, δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά», επεσήμανε κλείνοντας τα σενάρια που αναζωπυρώθηκαν μετά τον ανασχηματισμό.

Αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης, για την πορεία της πανδημίας είπε: «Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση της αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση. Έτσι τουλάχιστον το εισπράττω εγώ. Και είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική και πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για να γίνουμε καλύτεροι».

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την οικονομική στήριξη απευθύνθηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους και δεσμεύτηκε ότι:
«Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη. Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι  δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους».

Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων».

Τόνισε όμως ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της Επιτροπής των επιστημόνων. «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», είπε.

Συζητάμε με Τουρκία μόνο για θαλάσσιες ζώνες

Για την επανέναρξη των διερευνητικών στις 25 Γενάρη υπογράμμισε ότι πρόκειται για κάτι που επεδίωξε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, θέτοντας όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν». Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», συμπλήρωσε ενώ σχετικά με το αν θα τεθούν στο τραπέζι θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών μας, γκρίζες ζώνες κλπ. ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται καμία Ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Όμως να σας πω και κάτι για να είμαστε δίκαιοι: Καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να καταλήξουμε σε συνυποσχετικό και να φτάσουμε στη Χάγη για τα θέματα που συνδέονται με τις θαλάσσιες ζώνες ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1