*Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Την υλοποίηση του σχεδιασμού για χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως αποκαλύπτει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politicο με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζει την αναγκαιότητα για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού στην διαδικασία εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων εντός της Ένωσης.

Στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη», την ώρα μάλιστα που όπως τονίζει το Politico η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, όπως τονίζεται μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει ένα θετικό κίνητρο για τους πολίτες διασφαλίζοντας πως θα ενθαρρυνθούν να κάνουν το εμβόλιο.

«Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Εισερχομένων Επιβατών (PLF) κατέστησε σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα», αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στο δημοσίευμα σημειώνεται χαρακτηριστικά πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για αναγκαιότητα επιστροφής στην κινητικότητα σε παγκόσμια κλίμακα η οποία και θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο «για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ελευθερία για τον εμβολιασμό την χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού, κάτι που έχει αποκαλύψει το ΘΕΜΑ από τις 8 Δεκεμβρίου.  Ο σχεδιασμός τον οποίο είχε πρώτο αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία παραμένει εν μέρει «θολή».

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει πρόσφατα πως: «Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση.  Την ίδια ώρα, από την πρώτη στιγμή των εμβολιασμών χορηγείται έγγραφη πιστοποίηση στους υγειονομικούς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το σχετικό πιστοποιητικό θα χορηγείται για προσωπική χρήση, είναι δεδομένο πως η ελεύθερη αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας που μπορεί να απαιτείται το σχετικό έγγραφο προκειμένου να συμμετάσχει κανείς, κάτι που ουσιαστικά θίγει και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν.