Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του Covid-19.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που υποβάλει αίτηση προς έγκριση στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Έχουν προηγηθεί τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και της Moderna τα οποία και έλαβαν την έγκριση του ΕΜΑ.

Moderna: Ανοσία για τουλάχιστον έναν χρόνο από το εμβόλιο – Ξεκίνησε η διανομή στην Ευρώπη

Η ανοσία έναντι της Covid-19 που παρέχει το εμβόλιο της Moderna, διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στέφαν Μπάνσελ σε συνδιάσκεψη της JP Morgan για θέματα υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Επίσης διαβεβαίωσε ότι η Moderna θα παραδώσει 600 εκατ. έως ένα δισ. δόσεις του εμβολίου της mRNA μέσα στο 2021, ενώ προέβλεψε πωλήσεις ύψους 11,7 δισ. δολαρίων φέτος.

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει εντός του 2021 δοκιμές για να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι των νέων πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Προ ημερών ο Μπάνσελ είχε δηλώσει σε άλλη εκδήλωση του χρηματοοικονομικού ομίλου Oddo BHF ότι το εμβόλιο της εταιρείας του πιθανώς προσφέρει ανοσία για έως δύο χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει η οριστική αξιολόγηση.

Ξεκίνησε η διανομή στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, από χθες, η Moderna ανακοίνωσε ότι άρχισε τη διανομή και παράδοση των πρώτων εμβολίων Covid-19 της εταιρείας στην Ευρώπη.

Η μεταφορά όλων των εμβολίων, τα οποία βασίζονται στη νέα τεχνολογία mRNA, θα πραγματοποιηθεί από τη διεθνή εταιρεία logistics Kuehne+Nagel και η όλη διαδικασία θα συντονιστεί από τον κεντρικό κόμβο της εταιρείας για την μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη. Η παράδοση θα γίνει σε μια προσυμφωνημένη κεντρική τοποθεσία κάθε χώρας.

Ο Dan Staner, αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Moderna στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή δήλωσε: «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ορόσημο και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το ρόλο που θα διαδραματίσει το εμβόλιο της Moderna στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ευρώπη. Η διανομή του εμβολίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα logistics που έχει κληθεί να συντονίσει η εταιρεία μας στα δέκα χρόνια λειτουργίας της.»

Η παραγωγή της φαρμακευτικής ουσίας του εμβολίου γίνεται, κατόπιν συμφωνίας, από την εταιρεία Lonza στην Ελβετία, ενώ η τελική παραγωγή του εμβολίου από τη Rovi στην Ισπανία. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 την παραγωγή του εμβολίου της Moderna θα αναλάβει και η εταιρεία Recipharm στη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε το Δεκέμβριο άλλες 80 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, ανεβάζοντας τη συνολική παραγγελία της για το 2021 σε 160 εκατομμύρια δόσεις. Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών. Εκτός από την Ευρώπη, το εμβόλιο έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανδημία-Σλοβενία: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι θάνατοι- Σήμερα φτάνουν οι πρώτες δόσεις της Moderna

Ποιοι θα έχουν εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο – Τα 8 βήματα για να κλείσετε ραντεβού