Ο «αγώνας δρόμου» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ευρώπη ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες και κάποιες χώρες έχουν αποκτήσει ήδη ένα σημαντικό προβάδισμα, επισημαίνει σε σημερινό άρθρο του το Politico, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικούς πίνακες. To δημοσίευμα παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο την πρόοδο κάθε χώρας της Γηραιάς Ηπείρου ως προς τις επιχειρήσεις εμβολιασμού που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Στις 8 Δεκεμβρίου, το πρώτο εμβόλιο χορηγήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε στις 27 Δεκεμβρίου, με την έναρξη των “ημερών εμβολιασμού” της Επιτροπής. Ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει να διατυπώνονται επικρίσεις εξαιτίας καθυστερήσεων στις επιχειρήσεις εμβολιασμού διαφόρων χωρών ανά την ήπειρο, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ένα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών ανάμεσα στην Κομισιόν και κάποια κράτη-μέλη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Στο παρακάτω πίνακα που παραθέτει η Politico εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός δόσεων του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί ανά χώρα και οι αριθμοί προσαρμοσμένοι κατά κεφαλήν, ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση της προόδου των διαφόρων χωρών. «Εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων, οι παρακάτω πίνακες δείχνουν τα στοιχεία που ίσχυαν κατά την τελευταία ενημέρωση», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται στη βάση του πίνακα, για ορισμένες χώρες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Επίσης, επειδή τα εμβόλια για τον κορωνοϊό απαιτούν δύο δόσεις, ο αριθμός των δόσεων δεν υποδεικνύει και τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί.
Τα πρακτικά προβλήματα της διανομής των εμβολίων δεν είναι τα μόνα εμπόδια που υπονομεύουν τη διαδικασία εμβολιασμού, σημειώνει η εφημερίδα. Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να δηλώνουν σε κάποιες χώρες ότι θέλουν να περιμένουν προτού λάβουν το εμβόλιο, ή ότι δεν προτίθενται να το κάνουν ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία, όπου σε έρευνα του Δεκεμβρίου μόλις το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν άμεσα το εμβόλιο, συγκριτικά με το 54% που έδωσε την ίδια απάντηση σε έρευνα δύο μήνες νωρίτερα.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την αλλαγή του ποσοστού του πληθυσμού διαφόρων χωρών που θα έκανε πρόθυμα το εμβόλιο, όπως αποτυπώνεται μέσα από έρευνες σε διαφορετικές χρονικές φάσεις.
Το Politico παραθέτει επίσης τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση ως προς την ανάπτυξη ή την έγκριση κάθε διαθέσιμου (ή υποψήφιου) εμβολίου στην μάχη για τον κορωνοϊό, περιλαμβάνοντας στον ίδιο πίνακα τις δόσεις που έχει παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκρίνοντάς τις με εκείνες που έχει παραγγείλει το Ηνωμένο Βασίλειο.