Αιχμές για τη στάση της εκκλησίας στον εορτασμό των Φώτων άφησε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως «είναι λυπηρό, που η εκκλησία έβαλε πρώτο το τελετουργικό και όχι την υγεία των ανθρώπων».

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εάν έπρεπε να κλείσει νωρίτερα, τον Οκτώβριο δηλαδή, η Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι «η επιτροπή δεν είχε συστήσει κάτι ειδικό νωρίτερα».

Όπως είπε, δεν πρέπει να βλέπουμε με μονοσήμαντο τρόπο την κατάσταση, εξηγώντας ότι οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολυσήμαντη. «Κρύβουμε το σύνθετο του ζητήματος, τις άλλες πτυχές των ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας, των οποίων η συμβολή δεν ήταν μηδενική», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «προφανώς συνέβαλε και ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν θα υπάρξει αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων εξήγησε, ότι «αναβολή δεν έχει τεθεί για τα σχολεία, θα ανοίξουν».

Συμπλήρωσε, δε πως «θα πρέπει να υπάρξει μια δραματική αλλαγή στα δεδομένα, που δεν το περιμένουμε αυτή τη στιγμή», ωστόσο εξήγησε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο ενδεχομένως να αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα οι ειδικοί τη συνέπεια των γιορτών. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το σύστημα υγείας, να δεχθεί εκ νέου πίεση, αντιθέτως υπογράμμισε ότι είναι κάτι που αναμένεται.

Μιλώντας για τα μέτρα εξήγησε, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχίζονται οι βασικές λειτουργίες, δίνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ισπανίας όπου σε κάποιες περιοχές η εστίαση λειτουργεί μέχρι το απόγευμα, ώστε να κινείται η οικονομία και να εργάζεται ο κόσμος. «Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φώτα: Κραυγή αγωνίας από τους επιστήμονες για τα «ιερά παρατράγουδα»