Καλή χρονιά με Υγεία!

Η πρώτη ημέρα του 2021 σηματοδοτεί την αρχή όχι μόνο ενός νέου ημερολογιακού έτους αλλά και μιας νέας δεκαετίας!

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στην Ελλάδα «σημαδεύτηκε» από την απαρχή της οικονομικής κρίσης που τελικά μας οδήγησε στην εποχή των Μνημονίων και τη βαθιά ύφεση της Οικονομίας.

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα κλείνει με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έκανε το 2020 μια χρονιά που θα τη θυμόμαστε για τη νόσο COVID-19 που σάρωσε τον πλανήτη, χωρίς να αφήσει καμιά χώρα ανεπηρέαστη.

Εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους, αλλά πολλοί περισσότεροι ήταν αυτοί που κέρδισαν τη μάχη! Βγήκαν νικητές χάρη στη φροντίδα γιατρών και νοσηλευτών αλλά και όλων των επιστημόνων, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πέτυχαν το ακατόρθωτο: θεραπείες και εμβόλια για τη νέα νόσο σε πολύ λίγο χρόνο.

Η νόσος COVID-19 εκτός από τη μεταδοτικότητα και επιθετικότητά της που ξάφνιασε τον πλανήτη και βρήκε απροετοίμαστα ακόμα και τα πιο προηγμένα υγειονομικά συστήματα, ήρθε το 2020 για να μας δώσει ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Μας έδωσε πέντε διδάγματα για να προσπαθήσουμε να κάνουμε την τρίτη δεκαετία του 2021 καλύτερη σε ατομικό και συλλογική επίπεδο.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 με αφετηρία την Κίνα εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπενθυμίζοντας μας ότι όλοι είμαστε τρωτοί. Κανείς δεν εξαιρείται από την ασθένεια και τη θεραπεία.

Οι απαγορεύσεις και περιοριστικά μέτρα ανέκοψαν αλλά δεν σταμάτησαν την πορεία της νόσου COVID-19. Γιατί εκτός από τη συλλογική ευθύνη, όπως αυτή εκφράζεται στις πολιτικές Υγείας, ήρθε να αναδειχθεί και η σημασία της ατομικής ευθύνης και υπευθυνότητας: προστατεύω όχι μόνο τον εαυτό μου αλλά και τους άλλους.

Η πανδημία έγινε η αφορμή για να θυμηθούμε τη σημασία της συνεργασίας. Κανείς δε μπορεί να καταφέρει τίποτα μόνος του. Επιστήμονες, γιατροί, νοσηλευτές, ερευνητικά ιδρύματα, φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνήσεις συνεργάστηκαν για να δομηθεί η θεραπευτική φαρέτρα (με παλιά και νέα φάρμακα και εμβόλια) κατά της COVID-19 και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Η νόσος COVID-19 ανέδειξε τη σκληρότητα της μοναξιάς. Μόνοι, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, είτε στο σπίτι, είτε σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, με τους φόβους μας.

Μπορώ να ζω μόνος; Χρειάζομαι οικογένεια και φίλους; Κι αν μέχρι πρότινος σπεύδαμε να απαντήσουμε με ευκολία και ολίγη αλαζονεία «ναι», στην αυγή του 2021 ξέρουμε πια πως χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον στα καλά και στα άσχημα, στην υγεία και στη νόσο.

Το σπουδαιότερο όμως δίδαγμα που μας έδωσε το 2020, και η πανδημία που το σημάδεψε, είναι να μην ξεχνάμε ποια είναι η ουσία της ζωής: η Υγεία! 

Μια τετριμμένη ευχή, λοιπόν, που συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε τις γιορτές ημέρες, ευχόμενοι «με υγεία», είναι το πολυτιμότερο αγαθό που πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε στη ζωή μας.

Καλή χρονιά, λοιπόν, και πάντα με Υγεία!

Μαίρη Μπιμπή
Διευθύντρια Σύνταξης
ygeiamou.gr