Ναι στην ελπίδα για την αντιμετώπιση της επιδημίας με τον εμβολιασμό, όχι στον απατηλό εφησυχασμό για την υποχώρηση και τον έλεγχο της επιδημίας: αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, στην εκπνοή του έτους, ενόψει του επόμενου εορταστικού, πλην κρίσιμου για τη διασπορά του κορωνοϊού διαστήματος.
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στη χώρα 1.763 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 1.695 αφορούν υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και οι 68 πολιτικούς, αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργούς, επικεφαλής Σωμάτων Ασφαλείας.
Ωστόσο, η «Ελευθερία» μόλις ξεκίνησε, η επιδημία επιμένει και οι σκληροί δείκτες αποτυπώνουν μια σκληρή εικόνα. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα, 349 στην Αττική και 170 στην Θεσσαλονίκη, 443 διασωληνωμένους και 58 νεκρούς. Οι νεκροί τον Δεκέμβριο ανέρχονται σε 2.382 και συνολικά σε 4.788.
Ο δείκτης θετικότητας (έγιναν σχεδόν 35.000 τεστ) στο 2,69%, σταθερά κάτω από το 4% που ορίζει ως αποδεκτό το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, δίνει μια ανάσα ανακούφισης, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας κατά τη χθεσινή, τελευταία για το 2020 ενημέρωση για την επιδημία, «οι δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα δεν μπορούν να μας κάνουν να εφησυχάζουμε». Αν αναλογιστεί κάποιος ότι βρισκόμαστε σε αυτήν την επιδημιολογική κατάσταση παρά τα μακρά lockdown και ενώ ακολουθούν 2-3 επικίνδυνοι μήνες, καταλαβαίνει τη δύσκολη διαδρομή που καλείται να διανύσει η χώρα και τα μέτρα στα οποία θα κληθούν θα συμμορφωθούν οι πολίτες το 2021.
«Βρισκόμαστε σε ένα ξέφωτο, έπειτα από πολλούς μήνες επιδημίας. Από το ξέφωτο μπορούμε να οδηγηθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του πρώτου μισού του 2021, σε πολύ καλύτερο σημείο» περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης, συμμετέχοντας στην χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του 70% της συλλογικής ανοσίας, δηλαδή ο στόχος του 70% πληθυσμού που θα έχει λάβει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θα είμαστε σε επιφυλακή.
«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με σύνεση. Και η σύνεση δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο να ακολουθούμε τα μέτρα. Τις μάσκες, τις αποστάσεις, τη μη μεγάλη κινητικότητα, που παρατηρείται δυστυχώς, παρά το lockdown το οποίο έχουμε εφαρμόσει στην χώρα» είπε ο καθηγητής.
Αγωνία για τη μεθεόρτια επιδημιολογική εικόνα
Ο υπουργός Υγείας χθες εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών. Υπενθύμισε πως η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά.
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» είπε ο κ. Κικίλιας.
Τον επιδημιολογικό «βραχνά» εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου(48), Θάσου (4 χθες), Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου(12) και Ξάνθης(13). Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19). Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.
Πώς προχωρά η εκστρατεία «Ελευθερία»
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» μέχρι τώρα εξελίσσεται σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο) και σε άλλα τέσσερα πανεπιστημιακά της περιφέρειας (ΑΧΕΠΑ, Νοσοκομεία Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας).
Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του ΕΣΥ σταδιακά. Αρχικά, σε 40 ακόμα Νοσοκομεία, στις 7 Ιανουαρίου σε ακόμα 40 και 11 Ιανουαρίου σε 36 Νοσοκομεία. Αναμένεται όλοι αυτοί οι εμβολιασμοί του πρώτου κύματος των υγειονομικών, που βάσει των δηλώσεων τους να εμβολιαστούν είναι πάνω από 60.000, να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Επίσης, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις δομές Πρόνοιας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, από 4 έως 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν και όλοι οι υγειονομικοί των ιδιωτικών Κλινικών/Νοσοκομείων της χώρας. Οι εμβολιασμοί τους θα πραγματοποιηθούν σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.