Δύο νέες μελέτες παρέχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η λοίμωξη από COVID-19 μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από μελλοντική επαναλοίμωξη. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που απέκτησαν αντισώματα για τον κορωνοϊό είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν ξανά θετικοί στον ιό έως και έξι μήνες μετά ή ακόμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα αποτελέσματα αυτά φέρνουν αισιοδοξία και για τα εμβόλια, τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι με αντισώματα από φυσικές λοιμώξεις «διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν ξανά από τον ιό, έχοντας ένα είδος προστασίας παρόμοιο με αυτό που θα είχαν από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Στην περίπτωση αυτή η επαναλοίμωξη είναι πολύ σπάνια», τονίζει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ned Sharplees, διευθυντής του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου το οποίο διεξήγαγε τη μία εκ των δύο μελετών.
Και στις δύο επιστημονικές εργασίες χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά τεστ. Το ένα ήταν τεστ αίματος για αντισώματα, τα οποία μπορούν να παραμείνουν για πολλούς μήνες μετά τη λοίμωξη, ενώ το άλλο τεστ χρησιμοποιεί ρινικά ή άλλα δείγματα για να εντοπίσει τον ίδιο τον ιό ή τμήματά του, υποδεικνύοντας τρέχουσα ή πρόσφατη λοίμωξη.
Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, περιελάμβανε περισσότερους από 12.500 εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης. Από τους 1.265 που είχαν από την αρχή αντισώματα κατά του κορωνοϊού, μόνο οι δύο διαγνώσθηκαν θετικοί στα τεστ ανίχνευσης ενεργής λοίμωξης στους επόμενους έξι μήνες, ενώ κανείς δεν ανέπτυξε συμπτώματα.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους 11.364 εργαζομένους που δεν είχαν εξαρχής αντισώματα, καθώς 223 από αυτούς διαγνώσθηκαν θετικοί στη λοίμωξη σχεδόν στους έξι μήνες που ακολούθησαν.
Η μελέτη του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου περιελάμβανε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έκαναν τεστ αντισωμάτων σε δύο ιδιωτικά εργαστήρια στις ΗΠΑ. Όπως αποδείχθηκε, μόνο το 0,3% αυτών που είχαν εξαρχής αντισώματα διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό αργότερα, συγκριτικά με το 3% εκείνων που δεν είχαν τέτοια αντισώματα.
Το θετικό είναι ότι και οι ερευνητές της Οξφόρδης παρατήρησαν την ίδια μείωση κινδύνου, δηλαδή 10 φορές λιγότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης στην περίπτωση που υπήρχαν αντισώματα.
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι από μόνα τους τα αντισώματα ενδεχομένως να μην προσφέρουν την προστασία αυτή, αλλά να αποτελούν απλώς ένα σημάδι ότι άλλα σημεία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ κύτταρα, μπορούν να καταπολεμήσουν οποιαδήποτε νέα έκθεση στον ιό.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Επαναμόλυνση: Πόσο διαρκεί η ανοσία στον SARS-CoV-2
Κορωνοϊός: Πώς μπορεί να εξηγείται το μυστήριο όσων ανάρρωσαν αλλά ξαναβγήκαν θετικοί
Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό προστατευόμαστε αν έχουμε αντισώματα;