Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Βρετανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη που παρατηρείται.
«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανακοίνωσε ο Ματ Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες.
Η διπλή αυτή μετάλλαξη αφορά στην πρωτεΐνη – ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας προσβάλλει. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζει την πρόσδεση του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο και αυτό είναι που τον καθιστά και πιο μεταδοτικό. Η επιστημονική κοινότητα πάντως εμφανίζεται καθησυχαστική.
Το σημαντικότερο είναι ότι η πλειονότητα των γιατρών, υποστήριξαν ότι δεν είναι επιθετικότερο στον οργανισμό και άρα πιο θανατηφόρο. Δεν προκαλεί δηλαδή μεγαλύτερη φθορά, καθιστώντας τον απειλητικότερο για τον άνθρωπο.
Επιπλέον, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα θεωρείται πρώιμο να εξάγουμε συμπεράσματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μελετά με ιδιαίτερη προσοχή τα νέα δεδομένα. Στόχος του είναι να αποκλείσει ότι τα αντισώματα από το εμβόλιο δεν θα καλύπτουν τους εμβολιασθέντες.
Εξετάζει και το σενάριο κάποιος να νοσήσει αφότου ανάρρωσε από τον ιό, εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν σύντομα. Τα πράγματα πάντως κινούνται με αστραπιαίους ρυθμούς. Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNΤech ανακοίνωσε ότι θα παράγει μαζικά εμβόλιο, εξειδικευμένο για τον μεταλλαγμένο ιό. «Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη».
Ο Ηλίας Μόσιαλος επιμένει ότι ο νέος αυτός κορωνοϊός όσο και να μεταλλαχθεί, το εμβόλιο θα τον αντιμετωπίσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αγγλία κι ο υπόλοιπος κόσμο δεν ανησυχεί. Η πρώτη είναι που επιβαρύνεται και από την απομόνωση που υφίσταται.
Εντύπωση προκαλεί ότι οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από τον ιό, ποσό μάλλον η μετάλλαξη του έχει την δύναμη να κάνει τα χρηματιστήρια να καταβαραθρώνονται. Ο ΠΟΥ ήδη μελετά στρατηγικές για την αντιμετώπιση μιας νέας, ακόμα πιο μολυσματικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού.
Παρά την μετάλλαξη, το παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά.
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη χορήγηση του γενικού πληθυσμού, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις. Έως το τέλος Μαρτίου -μόνο από την Pfizer– θα λάβουμε 1.265.550 δόσεις.