Ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να υπάρξουν δεδομένα για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία συνέστησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Η μετάλλαξη, εξήγησε ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΪ, επιδημιολογικά σχετίστηκε με την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, ενώ αυξάνει την ταχύτητα διασποράς. Ωστόσο σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία που θα δείξουν την επικινδυνότητά της.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο», ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε.

«Βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων»

Η Πολιτική Προστασία αποφάσισε επταήμερη καραντίνα για όσους εισέρχονται από τη Βρετανία. Ωστόσο, αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει περαιτέρω μέτρα.

«Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων», υποστήριξε ο κ. Γώγος, εξηγώντας τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη:

– Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
– Να γίνει πιο τοξικός
– Να μην φαίνεται στα τεστ
– Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης. «Σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου», πρόσθεσε.

Πώς θα εξελιχθεί το lockdown

Ο καθηγητής επανέλαβε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, ενώ για την άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου, σημείωσε ότι αν και υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, για τα σχολεία τόνισε ότι πρώτα σχεδιάζεται να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Μην προτρέχουμε», επεσήμανε.