Υποχωρεί αργά αλλά σταθερά το επιδημικό κύμα στην επικράτεια, όπως δείχνουν τα 1.190 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η υποχώρηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται και στα στοιχεία των ελέγχων, καθώς διενεργήθηκαν 33.727 τεστ μοριακού ελέγχου και rapid test, και επί του συνόλου αυτού υπήρχαν τα 1.190 θετικά κρούσματα. Το ποσοστό θετικότητας είναι 3,5%, γεγονός που επίσης συμπληρώνει την ελαφρώς βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα.
Ωστόσο, ο δείκτης μετάδοσης Rt κυμαίνεται στο 0,86, παραμένοντας υψηλός παρά τη μείωση που καταγράφεται κάτω από 1, που ήταν και ο στόχος για το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως και τώρα που θεωρείται σε πτώση η επιδημία, για κάθε 100 κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώνονται υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, εφόσον δεν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, να κολλήσουν άλλα 86 άτομα!
Οριακή είναι η υποχώρηση στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων, οι οποίοι σήμερα ανήλθαν σε 552. Υπενθυμίζεται ότι προ μιας εβδομάδας οι ειδικοί είχαν διατυπώσει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι ως τα Χριστούγεννα οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 300, όμως φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται για μια ακόμη εβδομάδα ή και περισσότερο. Η επιβάρυνση στις ΜΕΘ όπως και γενικότερα στο σύστημα Υγείας επίσης παραμένει μεγάλη – συνολικά 3.400 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Η διασπορά στην επικράτεια
Η Αττική βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση στην πανελλαδική κατάταξη με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, έχοντας συγκεντρώσει 281. Στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρονται για πρώτη φορά τα κρούσματα του λεκανοπεδίου ανά τομέα, δείχνοντας την επιβάρυνση των περιοχών το τελευταίο 24ωρο.
Ο κεντρικός τομέας Αττικής, δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων και οι όμοροι δήμοι, καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, 58 και ακολουθεί ο δυτικός τομέας με 53 κρούσματα σήμερα.
Άλλα 52 κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στον Πειραιά και 42 στον βόρειο τομέα Αττικής. Στον νότιο τομέα καταγράφηκαν τα λιγότερα – και με διαφορά από τις άλλες περιοχές – κρούσματα, συγκεκριμένα 13. Τέλος, ο απολογισμός στο λεκανοπέδιο συμπληρώνεται με 27 κρούσματα στην Ανατολική Αττική και άλλα 36 στη Δυτική Αττική.
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην επικράτεια με 270 νέα κρούσματα, ενώ σταθερά δεκάδες κρούσματα μετρούν οι όμορες περιοχές. Άλλωστε οι περισσότερες από τις 11 περιοχές που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας ότι είναι πολύ επιβαρυμένες, βρίσκονται στη Μακεδονία και τη Θράκη – μάλιστα ξαναμπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε τηλεδιάσκεψη της εισηγήθηκε την αυστηροποίηση των μέτρων σε αυτές και τη μη λειτουργία της αγοράς με click away.
Εκτός από τη δυτική Αττική, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ως ιδιαίτερα επιβαρυμένες τις εξής: Θεσσαλονίκη, Κοζάνη (καταγράφηκαν 60 κρούσματα σήμερα), Ξάνθη (27), Κιλκίς (22), Πιερία (23), Πέλλα (18), Δράμα (15), Ροδόπη (22), Λάρισα (38), Γρεβενά (3).