«Τα γιορτινά τραπέζια θα γίνουν εντός των περιορισμών που έχουν αποφασιστεί από τους αρμόδιους και με δεδομένη την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί κατά τις ημέρες των εορτών», διαμήνυσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Σκοπός δεν είναι να γίνει το βραδινό ρεβεγιόν, ο σκοπός είναι να συναντηθεί η οικογένεια τις ώρες που επιτρέπεται, το μεσημεράκι, να ανταλλάξει ευχές. Να μην υπάρχουν οι παραβιάσεις το βράδυ, όταν σίγουρα δημιουργούνται και άλλες συνθήκες, λίγο με το κρασάκι, τη χαλαρότητα, όταν βγαίνει και η μάσκα και έτσι έρχεται ο ιός με τα καταστροφικά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε δε τη σημασία και της ατομικής ευθύνης και της υπευθυνότητας, που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες. «Επιτρέπονται 9 άτομα σε δύο οικογένειες και με συγκεκριμένο ωράριο μέχρι τις 10 το βράδυ», επισήμανε, τονίζοντας ότι η αστυνομία θα είναι παρούσα και εκείνες τις ημέρες, προληπτικά αλλά και με κατασταλτικό χαρακτήρα όπου χρειάζεται.

Μιλώντας για τον ειδικό σχεδιασμό της αστυνομίας ενόψει των εορτών, τόνισε ότι θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους χώρους που εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Υπογράμμισε, πως δεν πρέπει να γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις και κάλεσε τους πολίτες να πειθαρχήσουν σε αυτό. «Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία έξω από το κάθε σπίτι και να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει», επεσήμανε.

Ο κ. Οικονόμου αντέκρουσε τα όσα λέγονται περί μειωμένων ελέγχων της αστυνομίας και ανοχής στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με το click away. Όπως είπε, «τα μέτρα δεν έχουν χαλαρώσει, η αστυνόμευση είναι ενισχυμένη», προσθέτοντας ότι λόγω του click away, η διασπορά της αστυνομίας σε διαφορά σημασία είναι μεγαλύτερη. Τόνισε, επίσης, πως «πρέπει να υπάρχει και μια εθελοντική συμμόρφωση των μέτρων από τους πολίτες, γιατί είναι ουσιαστικά σημαντικό στοιχείο για να περιορίσουμε την πανδημία».

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ξεκαθάρισε ότι εξαιρούνται οι φοιτητές, ενώ για τους υπόλοιπους θα υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα για όσους χρησιμοποιήσουν το έντυπο του Ε1, υπάρχει κίνδυνος όταν ταξιδέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους να μη μπορούν να επιστρέψουν. «Να είναι περιορισμένες οι μετακινήσεις», τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν αλλάζει κάτι τις ημέρες των εορτών από αυτά που ισχύουν ήδη για τις συγκεκριμένες μετακινήσεις.

Μιλώντας για τα αιτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών, σχετικά με τη διενέργεια τεστ, τα οποία αναγκάζονται συχνά να κάνουν μόνοι τους οι αστυνομικοί, ο κ. Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ και γίνεται αυτό που προβλέπεται. Συνέστησε στους αστυνομικούς να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως τη σωστή χρήση μάσκας, τα αντισηπτικά στην τσέπη, την προσωπική υγιεινή και τις αποστάσεις.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σταθερά υψηλά κρούσματα και νεκροί – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη διασπορά του ιού

Αυστηρό lockdown από σήμερα σε Γερμανία και Λονδίνο – Οι ελπίδες της Ευρώπης στο εμβόλιο