Με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη της επιχείρησης “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού για τον κορωνοιό που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές, αλλά και στην “εύθραυστη” επιδημιολογική εικόνα της χώρας που αποτυπώνει την αργή υποχώρηση του κύματος και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, βρίσκονται οι επιστήμονες και η κυβέρνηση.
Τα 1.240 νέα κρούσματα κορωνοιού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ σε σύνολο σχεδόν 33.000 τεστ δείχνουν ότι έχει υποχωρήσει το ποσοστό θετικότητας (3,7%), επιτρέποντας κάποια αισιοδοξία για την έκβαση της επιδημίας.
Ωστόσο, η αγωνία μάλλον επικρατεί στους αρμόδιους – αγωνία για τη δραματικά αργή, έπειτα από πέντε εβδομάδες lockdowη, μείωση των κρουσμάτων, για την τεράστια πίεση στο ΕΣΥ, την υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ και την κόπωση των εργαζομένων. Αγωνία για το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που μεγαλώνει την αλυσίδα των μεταδόσεων του κορωνοϊού και μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα τον Ιανουάριο πριν καν υποχωρήσει το τωρινό. Αγωνία αν θα τηρηθούν από όλους οι κανόνες της πρωτόγνωρης για εφέτος χριστουγεννιάτικης αγοράς και της δημιουργίας σε κάθε οικογένεια μιας μικρής «κοινωνικής φούσκας», με μια ολιγομελή και σταθερή ομάδα συγγενών ή φίλων, κατά τις γιορτινές ημέρες που θα συγκρατήσει τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως συστήνουν οι ειδικοί.
Τα δεδομένα από το ΕΣΥ που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr δείχνουν τις δυσχερείς συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα νοσοκομεία. Το “τσουνάμι” των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία δεν υποχωρεί εύκολα, και παρότι οι νέες εισαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τον Νοέμβριο, η κατάσταση δεν αλλάζει. Ενδεικτικά, εχθές έγιναν 255 εισαγωγές ασθενών, ενώ άλλες 233 είχαν γίνει την περασμένη Δευτέρα. Και τις δυο ημέρες, η πλειονότητα των νέων ασθενών εισήχθη σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 3.254, εκ των οποίων οι 791 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.). Οι 1.541 ασθενεις με λοίμωξη Covid-19 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλοι 501 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Αττικής.
Οι διασωληνωμένοι, ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης της αποσυμπίεσης των νοσοκομείων, ήταν 542. Την αργή διαδικασία αποσυμπίεσης δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 7 Νοεμβρίου που ξεκίνησε το lockdown ο αριθμός των διαςωληνωμένων ήταν 234 και μέσα σε δύο εβδομάδες διπλασιάστηκαν. Στις 19 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 504 και πριν από δύο εβδομάδες ήταν 613.
Πλέον, όπως έχουν πει επανειλημμένα οι ειδικοί φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός τους και αναμένεται μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου να μειωθούν σημαντικά – πάντα με τον όρο ότι θα συνεχίσει να ελέγχεται η πορεία της επιδημίας στη χώρα.
Η διασπορά του ιού
Και αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε – και συνεχίζεται- με την αρνητική πρωτιά της Αττικής στα θετικά κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι αυτό αποτυπώθηκε και την περασμένη εβδομάδα, εκτός από την Παρασκευή που η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περισσότερα κρούσματα.
Στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν χθες 270 νέα κρούσματα κορωνοιού και στη Θεσσαλονίκη, 232, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που βλέπουν σταθερά μεγαλύτερη μείωση στις νέες διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό πτώσης στην Αττική.
Επιβαρυμένες αν και λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες εμφανίζονται πολλές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής: 49 κρούσματα στην Ημαθία, 19 στην Πέλλα, 44 στην Πιερία, 11 στη Χαλκιδική, 24 κρούσματα στην Καβάλα, 14 στη Δράμα, 30 στις Σέρρες, 41 κρούσματα στον Έβρο, 52 κρούσματα στο Κιλκίς, 18 στη Ροδόπη, 54 στην Ξάνθη, 69 στην Κοζάνη, 11 στη Φλώρινα.
Στη Θεσσαλία επίσης παραμένει δυνατό το κύμα της επιδημίας με 78 κρούσματα στη Λάρισα, 19 στη Μαγνησία, 14 στην Καρδίτσα, 19 στα Τρίκαλα.
Υψηλό φορτίο καταγράφεται στη Λέσβο όπου επιβεβαιώθηκαν 19 κρούσματα αλλά και στην Αχαία (19) και στη Φθιώτιδα (11).
Με 6 κρούσματα εμφανίζεται η Εύβοια, 6 η Θάσος, από 1 η Ζάκυνθος, η Νάξος, η Πάρος και η Ρόδος και άλλα 4 τα νησιά των Σποράδων. Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων και η ιχνηλάτηση στις νησιωτικές περιοχές γίνεται με πολλή προσοχή από τις υγειονομικές αρχές, καθώς και η παρακολούθηση της κατάστασης των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, λόγω της επιχειρησιακής διαδικασίας που θα χρειαστεί να ακολουθηθεί στα σοβαρά περιστατικά. Όπως έγινε χθες με διακομιδή ασθενούς που πραγματοποιήθηκε από την Αλόνησο υπό δυσχερείς συνθήκες σε νοσοκομείο της Θεσσαλίας.