*Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Σε μια πρώτη αποτίμηση της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα, με τα κυβερνητικά στελέχη να αξιολογούν την αγοραστική κίνηση τόσο με την νέα μέθοδο της «παράδοσης εκτός» («click away»), όσο και παρακολουθώντας την προσέλευση στα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια.
Σε γενικές γραμμές, «το «click away» πήγε πολύ καλά την πρώτη μέρα» εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσδιορίζοντας στο 40% τον όγκο των αγορών που μεταφέρθηκαν από τις ταχυμεταφορές στην «παράδοση εκτός» («click away»), παρότι το νέο σύστημα εφαρμόζεται λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα. Την ίδια ώρα, αυστηρές παραμένουν οι προειδοποιήσεις από πλευράς της Πολιτείας για την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού έξω από τα εμπορικά καταστήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα αρμόδια υπουργεία θα δώσουν σήμα να κατέβουν τα ρολά εκ νέου.
Άλλωστε, «το λιανικό εμπόριο δεν άνοιξε. Τα προϊόντα τα παραλάμβανε κάποιος στο σπίτι, τώρα μπορεί να τα παραλάβει από το κατάστημα. Ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οι παραγγελίες, που δεν ήταν δυνατόν να τις ικανοποιήσουν οι ταχυμεταφορικές εταιρίες. Κατά τα άλλα όλα τα καταστήματα θεωρούνται κλειστά με κρατική εντολή» εξήγησε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, με το κυβερνητικό επιτελείο να κρατά χαμηλά τον αριθμό των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά, υπό το φόβο των… ευρωπαίων. Η ραγδαία, δηλαδή επιδείνωση της κατάστασης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία είχε ως αποτέλεσμα χθες να κηρύξουν καθολικό lockdown μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους προβληματίζει και τους Έλληνες επιστήμονες, σε βαθμό που να εμμένουν σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς.
8 λεπτά αγωνίας
Υπό αυτό το πρίσμα, 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο, γνωστοποίησε χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου, παιδίατρος -λοιμωξιολόγος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του ιού. «Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνοντας και τους ισχυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης για το ρεβεγιόν. Νωρίτερα, «το ρεβεγιόν είναι ο μεγαλύτερος τρόμος των γιατρών. Αν τους ρωτήσετε τι φοβούνται περισσότερο και από την λιανική πώληση, αυτό είναι το ρεβεγιόν», είχε δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ακόμη πιο επιφυλακτικός απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά έχει εμφανιστεί και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ζητώντας κάθε οικογένεια να περιοριστεί αυστηρά στα μέλη της για το εορταστικό τραπέζι. Ο κ. Σύψας, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away», ενώ επανέλαβε πως «δεν πρέπει να έχουμε καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας» τα φετινά Χριστούγεννα, προβλέποντας ότι «θα ζοριστούμε» τον Γενάρη στο σύστημα υγείας.
«Τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, ενώ υπάρχει και το εμβόλιο στην άκρη του δρόμου, παρόλα αυτά για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι χρήσιμο είναι να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα και να αποφύγουμε τις πολλές επαφές ακόμα κι αν είναι Χριστούγεννα. Καλό είναι να κρατήσουμε τις μάσκες, τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα», συνέστησε από πλευράς του, μιλώντας στο Mega, και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Χριστουγεννιάτικη φούσκα
Από πλευράς του, «η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά» πρότεινε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρέχοντας και οδηγίες προς…ναυτιλομένους σε περίπτωση επισκέψεων. «Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα…Nα μην μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό, ποτήρια…» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και πρότεινε «να σχηματίσουμε μια κοινωνική φούσκα – να συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες ανθρώπων».
Πρεμιέρα για το μανικιούρ
Παρά τις επιφυλάξεις των επιστημόνων, μια ακόμη δραστηριότητα έλαβε χθες το «πράσινο φως» για να επανεκκινήσει, μετά από φαινόμενα «πειρατείας» που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Συγκεκριμένα, από σήμερα στις 7 το πρωί «τίθενται σε λειτουργία και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» είναι δυστυχώς εκτεταμένα. Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον» περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ικανοποιώντας εν μέρει τις ανάγκες καλλωπισμού, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων. Στα τελευταία η ζήτηση έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ ελάχιστη είναι πλέον η διαθεσιμότητα σε ραντεβού μέχρι την Πρωτοχρονιά. Όπως, όμως, ισχύει και για τα κομμωτήρια, με πολύ αυστηρούς υγειονομικούς όρους θα παρέχονται από σήμερα οι υπηρεσίες μανικιούρ και πετικιούρ.
Ειδικότερα πρόκειται για:
· Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ / ΚΑΔ 96.02.13.04
· Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών / ΚΑΔ 96.02.13.05
Ως προς τη λειτουργία:
· οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
· Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
· Ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
· Υποχρεωτική χρήση γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό εργασίας.
· Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
· Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές, 20 και 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ως άνω ωράριο.
Η όποια ελαστικότητα, ωστόσο, έχει επιδειχθεί από πλευράς της κυβέρνησης στον καλλωπισμό, δεν συμπαρασύρει και το πλαίσιο των μετακινήσεων, ιδίως τα βράδια του ρεβεγιόν. Αντίθετα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Πέτσας «δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί» τόσο τις παραμονές, όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μειώνοντας τα όποια περιθώρια εορταστικής χαλάρωσης.
Η πανδημία έκοψε τα φτερά
Την ίδια ώρα, μαραθώνια υπήρξε χθες η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με την συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Μολονότι ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως «δεν έχει βρεθεί εναλλακτικός, καλύτερος τρόπος από αυτό! Για να δουλέψει μερικώς το εμπόριο. Δεν ισχυριστήκαμε ότι θα ισοφαρίσει τον τζίρο των γιορτών» αναφερόμενος στο «click away», ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε, ωστόσο, πως «η πανδημία του COVID-19 έκοψε ό,τι φτερά είχαμε αρχίσει να ανοίγουμε – με πολύ κόπο και αγώνα – μετά από μια δεκαετία ύφεσης». Παράλληλα, όμως «αυτό που περιμέναμε να δώσει τη λύση, ήταν η ανακάλυψη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου. Τα νέα σε αυτό το μέτωπο είναι καλά. Οι αγορές αισιοδοξούν. Τα επιτόκια είναι χαμηλά», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
«Παράθυρο» αισιοδοξίας από την πτώση των κρουσμάτων – Νέα μείωση στη Θεσσαλονίκη