Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 639 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες. 5126 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35741 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

krousmata

Αναλυτικότερα:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 184 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 163 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 3 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
10 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

xartis

558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ilikia

Επίσης, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2589438 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 349377 δείγματα.

Παπαευαγγέλου: Αρκούν 8 λεπτά σε κλειστό χώρο, για να μεταδοθεί ο ιός

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε:

«Έχουμε εμφανή μείωση στις εισαγωγές και ίσως βλέπουμε μίσ σταθεροποίηση στους διασωληνωμένους.

Έχουμε και τον εμβολιασμό, ο οποίος αναμένεται και στη χώρα μας να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Για τις ευπαθείς ομάδες και την ασφάλεια του εμβολίου. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εκείνοι νοσούν πιο βαριά. Τα αποτελέσματα της Pfizer σε χιλιάδες εθελοντές. Σχεδόν οι μισοί ήταν πάνω από 55 και έφταναν έως και 80.

Οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Πολύ παραπάνω από την προσδοκία του 50-60%. Επίσης, ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες.

Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο του εμβολίου. Είχαμε επίσης κόπωση, κεφαλαλγεία και σε μερικές περιπτώσεις λίγο πυρετό.

Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Έτυχε, όμως, κάποιες γυναίκες να είναι έγκυες και να μην το γνωρίζουν. Εμβολιάστηκαν και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά.

Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά θα προτρέψω όλους να το κάνουν.

Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι με την ελπίδα του εμβολίου, θα μας επιτρέψει στη διάρκεια του 2021, να επιστρέψουμε σε μία ικανοποιητική κανονικότητα.

Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.

Αν κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Είναι τεράστια διαφορά. Τα μέτρα προστασίας να τα σκεφτόμαστε ως μία ασπίδα η μία πάνω στην άλλη.

Στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις, στην υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή συγχρωτισμού. Για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για να μην πάνε χαμένα όσα έχουμε πετύχει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχολεία, είπε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου. Σχέδιο για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες δεν υπάρχει».

Ως προς τις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον εμβολιασμό, είπε: «Οι έγκυες δεν έχουν μελετηθεί και τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Επίσης, σε αυτή την πρώτη φάση, δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει».

Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου

Ο ρυθμός των κρουσμάτων ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 700.000 σε μία ημέρα.

Στην Ευρώπη έχει δείξει μία μικρή μείωση. Όμως στη Γαλλία η επιδημία παραμένει σταθερή από τον Οκτώβριο. Στη Γερμανία παρατηρήθηκε ενίσχυση και με αυξητική πορεία στους θανάτους. Έτσι η Γερμανία αυστηροποίησε το lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου. Στην Ιταλία, η επιδημία παραμένει στις 15-20.000 διαγνώσεις, με περίπου 700 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε. Τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. όμως δεν έχουν ανακουφίσει την κατάσταση, η οποία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε 100 διαγνώσεις λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει πιο επιβαρυμένη

Η Johnson and Johnson υπολογίζει να πάρει άδεια έως τα τέλη Ιανουαρίου. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο.

Το καλύτερο θα είναι να μην πάμε σε κάποια συνάντηση. Αν πάμε, να φοράμε μάσκες και να έχουμε αποστάσεις.

Αν καταφέρουμε και διατηρήσουμε τα μέτρα, θα έχουμε πετύχει πολλά.

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό – Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας

Και τα Χριστούγεννα απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00 με 05:00 – Ανοίγουν από αύριο οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ για «μαϊμού» εμβόλια κορωνοϊού