Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη με τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Το επιδημικό κύμα υποχωρεί πολύ αργά, αφήνοντας συνεχώς πίσω του ασθενείς και νεκρούς – σήμερα ανακοινώθηκαν 89 νεκροί ενώ από την αρχή του μήνα τα θύματα ανέρχονται σε 686.
Την ίδια στιγμή προβληματισμό δημιουργούν οι μεγάλες διακυμάνσεις του αριθμού των τεστ που διενεργούνται και την επιδημιολογική εικόνα που αποτυπώνουν. Τα 1.251 θετικά τεστ που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ γεννούν περισσότερες απορίες παρά καθησυχάζουν για την πτωτική πορεία των κρουσμάτων. Κι αυτό διότι διενεργήθηκαν μόλις 6.105 τεστ μοριακού ελέγχου και 4.421 rapid test, αριθμός χαμηλός ιδίως σε μια τόσο ευάλωτη φάση της επιδημίας όπου ο έλεγχος (testing) θεωρειται κομβικός για την αποτύπωση της πορείας του ιού και το μερικό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Κάθε Δευτέρα συνήθως ο αριθμός των τεστ είναι χαμηλός και δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός των ελέγχων που διενεργούνται, με τους αρμόδιους να αναφέρουν ότι αφενός πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αφετέρου πιθανόν να μην γίνεται αμέσως η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στις πλατφόρμες του ΕΟΔΥ και της ΗΔΙΚΑ.
Σήμερα το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων με βάση τα τεστ που διενεργήθηκαν είναι στο 20,49%, ποσοστό πολύ υψηλό ούτως ή άλλως, με βάση το 4% που είναι το όριο του ECDC, και με βάση το ποσοστό που είχε αποτυπωθεί χθες στον έλεγχο για τα κρούσματα του περασμένου Σαββάτου. Έγιναν 9.214 και τα θετικά ήταν 904, ποσοστό 9,81%. Αλλά και στην προηγούμενη Δευτέρα να ανατρέξει κάποιος, θα δει στα στοιχεία του ΕΟΔΥ ότι είχαν γίνει 7.203 τεστ μοριακά και περίπου 4.000 rapid test, και τα θετικά ήταν 1.044.
Τα στοιχεία που δίδονται από τον ΕΟΔΥ ακόμη και σε ειδικούς, σε επιστήμονες, για τον αριθμό των τεστ αλλά και τη στρατηγική που έχει χαραχθεί στην υλοποίηση του ελέγχου, χαρακτηρίζονται φειδωλά. Μάλιστα, έχουν αμφισβητηθεί γιατί θεωρείται ότι δίνουν μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική της επιδημίας, καθώς αντιπροσωπεύουν τον αριθμό εκείνων των πολιτών που κατά κύριο λόγο νοσούν, ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, γι αυτό ζητούν να υποβληθούν στον έλεγχο.
Στις δομές του δημοσίου τομέα, όπου γίνονται με συγκεκριμένα, αυστηρά κριτήρια τα δωρεάν τεστ, αυτό θεωρείται ο κανόνας, ότι δηλαδή ελέγχονται όσοι έχουν συμπτώματα. Στα ιδιωτικά εργαστήρια πιθανολογείται πως είναι πιο ευρεία η εικόνα, και δεν περιλαμβάνει μονο ασθενείς ή επαφές ασθενών. Σε ό,τι αφορά τα rapid test, έχει γίνει σαφές από τους ειδικούς ότι τα θετικά πρέπει να επιβεβαιώνονται και με μοριακό έλεγχο, κάτι που παραμένει επίσης θολό αν γίνεται.
Έτσι, θεωρείται πως ο αριθμός των κρουσμάτων αντιπροσωπεύει όσους έχουν νοσήσει ή/και όσους έχουν συμπτώματα και δεν δίδει πλήρη στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα στον πληθυσμό. Δεν είναι δεδομένα που προέκυψαν πχ από έναν τυφλό τυχαιοποιημένο μοριακό έλεγχο στον πληθυσμό, που θα έδινε μια συνολική, αλλα και αντικειμενική εικόνα για τη μόλυνση του πληθυσμού.
Τη δραματικά αργή υποχώρηση της επιδημίας επανέλαβαν σήμερα οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Μάλιστα, ανέφεραν πως καταγράφεται ταχύτερη μείωση στις νέες διαγνώσεις λοίμωξης Covid-19 στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αττική, εκτιμώντας ότι η μείωση στα νέα κρούσματα είναι περίπου της τάξης του 25%. Αυτό αποτυπώθηκε σήμερα και στα κρούσματα, καθώς η Αττική ανέβηκε στο αρνητικό βάθρο με 250 κρούσματα και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 243. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και στο Κιλκίς, 102. Μικρή υποχώρηση επισήμαναν ότι υπάρχει και στο επιδημιολογικό φορτίο της Λάρισας, ενώ σταθεροποίηση εμφανίζεται στη Δυτική Ελλάδα.
Η επίπτωση της επιδημίας παραμένει υψηλή στις ηλικιακές ομάδες 40-64 χρόνων και 65 χρόνων και άνω. «Βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου σε ο,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά με πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο» είπαν οι ειδικοί, προσθέτοντας ωστόσο, ότι το ΕΣΥ παραμένει υπό ασφυκτική πίεση. «Το ΕΣΥ δεν θα μπορέσει να αντέξει αν περάσουμε ξανά τέτοιο κύμα», είπε σε μια δραματική αποστροφή του ο κ. Μαγιορκίνης.
Οι 600 διασωληνωμένοι που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ μαρτυρούν την πίεση που έχει υποστεί και θα συνεχίσει να υφίσταται το συστημα υγείας.
Το 54% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω. Το 43,5%, δηλαδή 261 ασθενείς, είναι ηλικίας 39-64 χρόνων. Ενώ έχει αυξηθεί σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων ηλικίας 18-39 χρόνων, καθώς ήταν 13 και πλέον είναι 17.
Lockdown τα Χριστούγεννα: «Ανοιχτά» μόνο για ψώνια
Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν απ’ όλους τα μέτρα με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:
– τα σχολεία,
– η εστίαση,
– η ψυχαγωγία,
– τα δικαστήρια,
– οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
– τα χιονοδρομικά κέντρα.
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
Αναμένεται επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για τις εκκλησίες
Αξιολογώντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες, ειδικά για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Ειδικά για τις εκκλησίες μας στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.
Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.
«Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε»
«Έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας ξεπεράσουμε την κόπωση και ας παραμερίσουμε τον εφησυχασμό έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να νικήσουμε οριστικά τον κορωνοϊό τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας: «Ας φροντίσουμε με την συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση».
Να σημειωθεί ότι θα ισχύει μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου η αποστολή sms για τις μετακινήσεις, ενώ η κυβέρνηση συζητά κάποιες ενδεχόμενες αλλαγές στο πλάνο για τις βραδινές μετακινήσεις την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Lockdown: Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία