Παρά το lockdown, το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη ΘεσσαλονίκηΝίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η πολιτεία προσεγγίζει πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαχείριση της πανδημίας, προσθέτοντας πως οι πολίτες έχουν αρχίσει να προσέχουν πιο πολύ και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας. Μελανό σημείο παραμένει όμως το γεγονός ότι δεν γίνονται τόσο πολλά τεστ στην Θεσσαλονίκη όσο θα έπρεπε.

Σχετικά με τις γιορτές, ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε τον φόβο ότι «τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας». Αναγνώρισε την ανθρώπινη ανάγκη ο κόσμος να νιώσει την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, ωστόσο απο υγειονομικής απόψεως τα πράγματα είναι διαφορετικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή«Ως υγειονομικός δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού» είπε χαρακτηριστικά.

O ίδιος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία, ζήτημα το οποίο πρέπει να δει η πολιτεία. Χρειάζονται βαθιές θεσμικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και προσλήψεις. «Είμαστε λίγοι, δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά» είπε.

«Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά ένας μαραθώνιος. Ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε» είπε.

«Τριανταπέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου» κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.