Γράφει η Λίνα Κεκέση

Το ράλι τιμών στα μοριακά και rapid test που ξεπερνούν τα 100 ευρώ, ανάγκασε την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, να ανακοινώσει μέσω του γενικού της γραμματέα Παναγιώτη Σταμπουλίδηπλαφόν στις τιμές ορίζοντας τα 40 ευρώ για το μοριακό και 10 ευρώ για το rapid test.

Οι καταγγελίες από πολίτες οι οποίοι δεν μπορούσαν λόγω της οικονομικής τους κατάσταση να πραγματοποιήσουν το τεστ είχε ως αποτέλεσμα το θέμα να εξεταστεί από την κυβέρνηση και να παρθεί άμεσα η απόφαση για ανώτατη τιμή. Άλλωστε μην ξεχνάμε τις εικόνες με τις ουρές που σχηματίζουν οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις για τα δωρεάν rapid test.

Σύμφωνα με έρευνα του protothema.gr η μέση τιμή των μοριακών τεστ σε ιδιωτικά πολυιατρεία κυμαίνεται από 80 έως 100 ευρώ. Η τιμή ανεβαίνει στα 110 ευρώ με 130 ευρώ αν οι πολίτες ζητούσαν να έρθει στην κατοικία τους νοσηλευτής που θα τους έκανε το τεστ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας καρκινοπαθούς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναγκάστηκε να πάει σε ιδιωτική κλινική για τη θεραπεία της. Η ιδιωτική κλινική χρέωσε στη συγκεκριμένη ασθενή το τεστ του κορωνοϊού 140 ευρώ συν τις υπόλοιπες χρεώσεις της θεραπείας της, τα οποία και πλήρωσε από την τσέπη της.

pcr140

Όσον αφορά τα rapid test η τιμή τους κυμαίνεται από 25 έως 50 ευρώ.

Αν κάποιος πολίτης δεν έχει τα χρήματα για μοριακό ή rapid test μπορεί να κάνει δωρεάν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Αν έχει συμπτώματα κλείνει ραντεβού και άμεσα του πραγματοποιούν το τεστ. Αν πάλι δεν έχει κανένα σύμπτωμα τότε ο χρόνος αναμονής για τεστ σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να φτάσει τουλάχιστον 15 ημέρες!

Το πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό που όρισε με ανακοίνωσή της, χθες, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια γιατί όπως ισχυρίζονται στο protothema.gr σε ένα πολυιατρείο το κόστος της εξέτασης και του τεστ δεν μπορεί να τιμολογηθεί από 40 ευρώ και κάτω. Και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αναλώσιμα υλικά, προσωπικό που πρέπει να πληρωθεί αλλά και οι φόροι στο κράτος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι αυτό το μήνα τα ιδιωτικά εργαστήρια θα βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω πτώσης τζίρου.