Αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας αεροσκάφος C130, με προορισμό την Καβάλα, από όπου θα παραλάβει τρεις ασθενείς από τη Δράμα, που νοσηλεύονται με κορωνοϊό και θα τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Οι ασθενείς είναι από τη Δράμα, αλλά λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο Καβάλας, καθώς στη Δράμα νοσηλεύονται 125 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 12 σε ΜΕΘ.

Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών ασθενών, που θα συνοδεύονται από γιατρούς του ΕΚΑΒ και οι οποίοι θα έχουν την εύθυνη μέχρι ο ασθενής να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής.

Οι ασθενείς είναι από 75 έως 76 ετών και θα διακομιστούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Σωτηρία». Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας.  Η διακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ. Οι διακομιδες του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε ΜΕΘ 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατατάσταση και βρίσκεται στις Μονάδες.

Από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900!

Από αυτούς, οι 607 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ του συστήματος δημόσιας υγείας είναι περί τις 1.150, αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ αλλά και στις συνεργαζόμενες κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά 1 στα 2 κρεβάτια Εντατικής έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορωνοιό.

Προφανώς οι επείγουσες και ασφυκτικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η επιδημία δικαιολογούν πρόσκαιρα αυτήν την κατάσταση, ωστόσο γίνεται αμέσως αντιληπτό πως εξίσου πιεστικές είναι -και συσσωρεύονται- οι ανάγκες νοσηλείας του πληθυσμού και για άλλα προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 106 νέα περιστατικά στην Πέλλα, άλλα 61 στην Ημαθία, στη Δράμα 59 και στις Σέρρες 55 κρούσματα.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε χθες το 70% των θανάτων – από τους 87 νεκρούς, οι 61 προέρχονταν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα νοσοκομεία που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας, νοσηλεύοντας περίπου το 60% των ασθενών με κορωνοιό όλης της χώρας. Χθες οι νοσηλευόμενοι στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν 2.190 σε απλές κλινικές και άλλοι 298 σε ΜΕΘ, με 15 εισαγωγές σε ένα 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ήταν 304.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), “μετατράπηκαν σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και γέμισαν. Τώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα γιατί δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ“. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά νοσοκομεία όπου βρίσκονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη Covid-19 σε θαλάμους, όπως στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου υπάρχουν άλλοι 2 ασθενείς, στο νοσοκομείο Έδεσσα όπου επίσης έχουν διασωληνωθεί 2 ασθενείς σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Σερρών όπου υπάρχει 1 διασωληνωμένος σε θάλαμο και 4 στο σηπτικό τμήμα με αναπνευστήρα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πιθανόν να βγει και σήμερα από το νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος