Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει ότι η διεθνής επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε για να βρει την προέλευση του ιού, ο οποίος προκάλεσε την πανδημία, θα μπορέσει να μεταβεί επί τόπου στην Κίνα «σύντομα».
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια ομάδα επί του πεδίου. Πρέπει απολύτως η διεθνής ομάδα μας να μπορέσει να συναντήσει τους Κινέζους συναδέλφους της και να πάει επί του πεδίου», υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.
Η διεθνής ομάδα που αποτελείται από δέκα αναγνωρισμένους επιστήμονες στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους, έχει ως αποστολή να εντοπίσει την προέλευση του ιού και να μάθει πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καταστεί δυνατόν να μεταβεί στην Κίνα, όπου η πανδημία άρχισε στα τέλη του 2019. Παρότι οι επιστήμονες αυτοί σκέφτονται γενικά ότι ο αρχικός ξενιστής του ιού είναι μια νυχτερίδα, δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που επέτρεψε την μετάδοση στον άνθρωπο.
Οι ΗΠΑ, η χώρα που επλήγη περισσότερο από την πανδημία με σχεδόν 260.000 νεκρούς, κατηγόρησαν δημόσια το Πεκίνο ότι έκρυψε την κατάσταση και τον ΠΟΥ ότι συμμορφώθηκε πολύ με τη βούληση των κινεζικών αρχών. Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη, ήταν μεν λιγότερο επικριτικά, αλλά υποπτεύονται ότι το Πεκίνο παρεμπόδισε τη διαδικασία.
Επί του παρόντος, ο ΠΟΥ κατάφερε μια στείλει μια ομάδα αναγνώρισης στην Κίνα τον Ιούλιο.
«Είναι πολύ σημαντικό και θα θέλαμε αυτή η ομάδα να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό και επομένως οικοδομούμε τη σχέση μεταξύ της κινεζικής πλευράς και της διεθνούς ομάδας», υπογράμμισε ο Ράιαν διευκρινίζοντας ότι οι δυο ομάδες είχαν τακτικές τηλεδιασκέψεις.
«Αναμένουμε συνεπώς –και έχουμε διαβεβαιώσεις ως προς αυτό — από τους συναδέλφους μας της κινεζικής κυβέρνησης ότι το επιτόπιο τμήμα της αποστολής θα διευκολυνθεί και θα γίνει το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα για την ποιότητα της επιστημονικής πτυχής των πραγμάτων», δήλωσε.
«Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε την προέλευση του ιού, πρέπει να καταλάβουμε από που ήρθε, καθώς και πού θα μπορούσε να ξαναεμφανιστεί στο μέλλον και πιστεύω ότι οι Κινέζοι συνάδελφοι ανυπομονούν όσο και εμείς για να βρεθεί μια απάντηση», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν.