Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν την άρση των περιοριστικών μέτρων που επέβαλλαν από τα τέλη Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι το β’ κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να χτυπά την Ευρώπη οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν την σταδιακή άρση των lockdown για να «σώσουν» τα Χριστούγεννα και να αποφύγουν νέες οικονομικές επιπτώσεις.

Οι λοιμώξεις στην Ευρώπη περιορίζονται αλλά δεν υποχωρούν όπως στο πρώτο κύμα και γι’ αυτό το λόγο οι κυβερνήσεις δεν θα προχωρήσουν σε πλήρη και άμεση κατάργηση των περιοριστικών μέτρων.

Η Γαλλία για παράδειγμα θα αρχίσει τη χαλάρωση του lockdown τις ερχόμενες εβδομάδες, με μια διαδικασία που θα γίνει σε τρία στάδια, ώστε να αποφευχθεί μια νέα έξαρση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει την τρίτη ο Γαλλος Πρόεδρος και όπως όλα δείχνουν ένα ανάλογο μοντέλο θα ακολουθήσει και η χώρα μας.

Όπως όλα δείχνουν και όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι, στη χώρα μας είναι πλέον βέβαιο πως το lockdown θα παραταθεί.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν την άρση των μέτρων και το βασικό ζητούμενο είναι η εξέλιξη της πανδημίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει πως η άρση του lockdown στη χώρα μας θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο της εστίασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το όποιο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία, όπως είπε, έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι οι αγορές με τον τρόπο του click away, δηλαδή να γίνεται η παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, να ετοιμάζεται και με ραντεβού σε καθορισμένη ώρα να γίνεται η παραλαβή.

«Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος συνωστισμού στα καταστήματα», εξήγησε ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε στο Mega ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν ενώ πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, τόνισε τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών ενώ σε ό,τι αφορά τα bar υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».