Γράφει η Γεωργία Σαδανά

Το πανελλαδικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού διατήρησε και χθες η Θεσσαλονίκη φτάνοντας τα 774 περιστατικά, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε μια ανάσα στους «μαχητές» του δημόσιου συστήματος υγείας, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές, στην πόλη. Το ΕΣΥ, άλλωστε, βρίσκεται στα όριά του, όπως και η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση για την επικείμενη έλλειψη κλινών, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ζητήσαμε μέτρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος, «δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή» ισχυρίστηκε χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση της πόλης «τραγική». Ο ίδιος, μάλιστα προέβλεψε πως «δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου» και πρόσθεσε ότι «αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για το «οξύμωρο» να μην έχουν λόγο οι περιφέρειες στα μέτρα που αποφασίζονται κάθε φορά, καταλήγοντας με νόημα πως «είναι προφανές ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα. Ως περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα».

Την ίδια ώρα, στην περαιτέρω κλιμάκωση της επιχείρησης «στεγανοποίησης» της Βόρειας Ελλάδας προχώρησε χθες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή (παράλληλα με τη διεξαγωγή rapid tests για όσους εισέρχονται στη χώρα), ενώ αργά χθες το βράδυ μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις μετακινήθηκαν προς τη Βόρεια Ελλάδα, για να συνδράμουν στο έργο της εντατικοποίησης των ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας.

Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει συμμορφωθεί με τους περιορισμούς στη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες παρεκκλίσεις από τον κανόνα των μέτρων προστασίας, σε μια στιγμή που η πόλη μετρά πλέον τις απώλειές της σε καθημερινή βάση, καθώς στις έξι κατά μέσο όρο ημερησίως υπολογίζονται οι ταφές στα δημοτικά κοιμητήρια, με αιτία θανάτου τον COVID. Συνολικά, έχουν υπερβεί τις 90 τις τελευταίες ημέρες και ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη δημιουργία 250 νέων τάφων, αξιοποιώντας τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας και Αναστάσεως του Κυρίου.

Με την ψυχολογία των κατοίκων στο ναδίρ, καθώς ο κλοιός της πανδημίας σφίγγει και τον στενό συγγενικό περίγυρο των Θεσσαλονικέων, στην ψυχική ανάταση του τοπικού πληθυσμού -εκτός από τις πολύτιμες ιατρικές τους υπηρεσίες- συμβάλλει το κύμα εθελοντισμού νοσηλευτών του ΕΣΥ από άλλα σημεία της χώρας, που καταφθάνουν στη συμπρωτεύουσα για να αναλάβουν υπηρεσία στα νοσοκομεία της πόλης. Μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, το παράδειγμά τους μιμήθηκαν και άλλα στελέχη του ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι συγκινητική η συμπαράσταση στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, μεταβαίνουν εκεί ακόμα 23 συνάδελφοί τους: 6 από Άργος, 5 από Κομοτηνή, 5 από Κόρινθο, 3 από Κέρκυρα, 3 από Γιάννενα και 1 από Σπάρτη. Οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, σκληραίνοντας παράλληλα τη στάση του απέναντι στην απροθυμία των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να συμβάλουν στην μάχη με τον COVID-19.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας απέστειλε χθες τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να διαθέσουν άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19 από τις ιδιωτικές κλινικές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της καθολικής επίταξης, καθώς έχουν υπερβεί κατά πολύ την πληρότητά τους οι ΜΕΘ των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειου, παρά τις νέες, 50 κλίνες που διέθεσε τελευταία στο σύστημα υγείας το υπουργείο.

Με το τελεσίγραφο να εκπνέει χθες στις 9 το βράδυ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Κλινικών, Γρηγόριος Σαραφιανός, μιλώντας στο protothema.gr είπε ότι η απάντηση που έδωσαν οι κλινικάρχες στο υπουργείο ήταν αρνητική.

«Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορωνοϊό και χωρίς κορωνοϊό, διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους τότε θα έχουμε και αστικές και ποινικές ευθύνες» σημείωσε. Θα είναι εγκληματικό είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι κάθε ημέρα οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης παίρνουν περιστατικά non covid από τα νοσοκομεία της πόλης.

Με αυτά τα δεδομένα, τη στάση του απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές καλείται να επαναπροσδιορίσει σήμερα το υπουργείο, την ώρα που τη λήψη άμεσων μέτρων για τη Θεσσαλονίκη ζήτησε χθες σε υψηλούς τόνους η αντιπολίτευση.

Σε ανακοίνωσή της, «Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ. Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους» αναφέρει η Κουμουνδούρου και καταλήγει πως «ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας».

Νωρίτερα, επίκαιρη ερώτηση «για την αδράνεια που έχει επιδείξει η κυβέρνηση και για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων στη διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη» κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κενό διαχείρισης της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, την καθυστερημένη επιβολή μέτρων και την ελλιπή προετοιμασία των νοσοκομείων, εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ».

Παράλληλα, «θα μπορούσαμε να είχαμε με μέτρα πρόληψης περιορίσει την ένταση του δεύτερου κύματος και καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και ακόμη και τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ αργά» δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ιατρούς και νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη δραματική κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία.

«Τώρα όμως είναι ώρα μάχης. Και το πρώτο ζήτημα είναι να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, όχι άλλες καθυστερήσεις» τόνισε η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη σε υγειονομικούς από τα Νοσοκομεία Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγ. Δημήτριος, Παπαγεωργίου, Αγ. Παύλος και το Νοσοκομείο Δράμας.

Από πλευράς του, «άμεση επίταξη ΜΕΘ χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις» ζήτησε χθες και το ΜέΡΑ25. Σε ανακοίνωσή του, «είναι δυνατόν η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη για τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα; Δύο εξηγήσεις υπάρχουν: είτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ας μας πουν τι από τα δύο εξ ίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης» αναφέρει το κόμμα με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ ζητά «να επιταχθούν άμεσα χωρίς και καμία διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές όλες οι διαθέσιμες ΜΕΘ που υπάρχουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να ενταχθεί όλος ο ιδιωτικός τομέας υγείας στον ευρύτερο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία στη χώρα».