Με τον μέγιστο δυνατό αριθμό διαγνωστικών ελέγχων καθημερινά, τόσο στα γρήγορα τεστ αντιγόνου, όσο και στους μοριακούς ελέγχους PCR, το υπουργείο Υγείας Κύπρου συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από χτες Δευτέρα (16/11), εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στις πόλεις Λεμεσού και Πάφου, καθώς σε αυτές τις επαρχίες εστιάζεται το επιδημιολογικό φορτίο, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα οι Αρχές να ανακοινώσουν συγκεκριμένα σημεία διεξαγωγής rapid tests.

Κατά την 1η μέρα εφαρμογής του προγράμματος, διενεργήθηκαν συνολικά 4,151 rapid tests από 11 κινητές μονάδες δειγματοληψίας, από τα οποία προέκυψαν 50 θετικά αποτελέσματα. Ολα έλαβαν οδηγίες αυτοπεριορισμού, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό σε συμπολίτες τους.

Οι μετακινήσεις από και προς Λεμεσό και Πάφο δεν προϋποθέτουν rapid test εφόσον ο εργαζόμενος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο PCR με ισχύ 7 ημερών.

Επίσης, σχέση με τη μετακίνηση πολιτών από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου για ιατρικούς σκοπούς (επίσκεψη σε ιατρό, διαγνωστικό κέντρο, νοσηλευτήριο για επέμβαση, ιατρικό κέντρο για θεραπεία, κοκ), δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης, εφόσον οι ασθενείς έχουν ιατρική βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό που να αποδεικνύει τον σκοπό της μετακίνησής τους.

To υπουργείο Υγείας Κύπρου επισημαίνει ότι η βεβαίωση που πρέπει να έχει ο ασθενής από τον θεράποντα ιατρό του, θα καλύπτει και τον συνοδό, στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν θα μπορεί να μεταβεί μόνος του για τον σκοπό της θεραπείας του.

Oι έλεγχοι συνεχίζονται σήμερα.