Με το βαρύ φορτίο των 130 νεκρών λόγω της επιδημίας κορωνοϊού το περασμένο Σαββατοκύριακο και με 400 διασωληνωμένους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα του lockdown στη χώρα μας.
Μια εβδομάδα η οποία θα είναι δύσκολη, όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊο, καθώς διανύεται με βαρύ ιικο φορτίο και με τεράστια διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μια εύθραυστη βελτίωση σε ο,τι αφορά τα κρούσματα και τον δείκτη μετάδοσης R που έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5, αλλά που περιορίζεται μονο στην ελαφρα μειωση των νέων κρουσμάτων και όχι στις βαρύτατες επιπτώσεις αυτών που έχουν ηδη καταγραφεί. «Οι αλλοι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας, όπως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωσεις, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Με άλλα λόγια, ο υγειονομικός πόλεμος που μαίνεται στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς οι επαγγελματίες υγείας, παραμένοντας πάντα στην πρώτη γραμμή, θα υποδεχονται τους ασθενείς που “γεννούν” τα σημερινά χιλιάδες ημερήσια κρούσματα όπως και των προηγούμενων ημερών. Όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, κάθε ημερήσιο κύμα κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό αριθμό σοβαρά νοσούντων, περίπου στο 15% των κρουσματων, που θα χρειαστεί νοσηλεία.
Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγελου ανέφερε ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχουν διαγνωστεί το τελευταίο 15νθημερο θετικοί στον κορωνοϊό, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο πολύ σοβαρής νόσησης και επιπλοκής λόγω της λοίμωξης Covid-19 που διατρέχουν αλλά και για την τεράστια πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας για να τους περιθάλψει.
«Εντός του β’ 15νθημερου του Οκτωβρίου καταγράφηκε μια δυναμική υπερμεταδοσης σε άτομα ηλικίας 19-39 χρόνων. Αυτό θα επιφέρει αυξημένη επίπτωση στην αμέσως μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Περιμένουμε σοβαρά κρούσματα για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 χρόνων» είπε η κυρία Παπαευαγγελου.
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται πλέον το ΕΣΥ σε ο,τι αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊου, είναι πως μεσα σε έναν μήνα οι διασωληνωμενοι έχουν πενταπλασιαστει! Στις 15 Οκτωβρίου νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής 82 ασθενείς και σήμερα είναι 400.
Αλλά και ο αριθμός των νεκρών δείχνει τις μάχες που χάθηκαν, παρότι δόθηκαν με γενναιότητα μέσα στις κλινικές Covid-19 και τις ΜΕΘ από υγειονομικούς και ασθενείς.
Μέσα στον Νοέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 539 άνθρωποι, περίπου οι μισοί από όσους έχουν καταλήξει όλο το διάστημα της επιδημίας στη χώρα μας, από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Συγκρίνοντας την σοβαρή κατάσταση που βίωσε και βιώνει η Θεσσαλονίκη με την επιδημία στο λεκανοπέδιο, οι ειδικοί ανέφεραν κατά τη σημερινή ενημέρωση πως η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο ιικο φορτίο σε σχέση με εκείνο της Αττικής. Μπορεί σήμερα να…κονταροχτυπιουνταν σε ημερήσιο αριθμό κρουσματων, με την Αττική να προηγείται κατά ένα κρούσμα -η Αττική μετρά 492 και η Θεσσαλονίκη 491- ωστόσο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη κατέγραφε σχεδόν διπλάσιο αριθμό κρουσματων ημερησίως.
«Αν η Αττική είχε το φορτίο της Θεσσαλονίκης αυτό θα σήμαινε κάθε μέρα 2.200 κρούσματα στην Αττική» είπε ο κ. Μαγιορκινης.
Για τη Θεσσαλονίκη οι ειδικοί ανέφεραν πως υπάρχει μια αρχόμενη σταθεροποίηση, γεγονός που αποδίδεται τόσο στο αυστηρό lockdown που εφαρμόζεται όσο και στο ότι είναι ένα μικρό αστικό κέντρο – δεδομένου ότι στα αστικά κέντρα η υποχώρηση της επιδημίας επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερο διάστημα.