Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αποτυπώνουν μια ολοένα και πιο μελανή εικόνα και τους αρμόδιους να ανησυχούν για ό,τι καταγράφεται, αλλά κυρίως για ό,τι έπεται. Η Θεσσαλονίκη δίνει μια μάχη, σκληρή, με τον κορωνοϊό, καθώς τα εκατοντάδες περιστατικά που καταγράφονταν στο τέλος Οκτωβρίου – ενδεικτικά είχαν δηλωθεί 384 στις 29 Οκτωβρίου – έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό κύμα ασθενών που πιέζει τα νοσοκομεία. Χθες έγιναν περίπου 112 εισαγωγές σοβαρά νοσούντων στα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία τείνουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία κορωνοϊού και να εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα σε ό,τι αφορά τις άλλες παθήσεις. Στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων βρίσκεται η Αττική, η οποία συνεχώς αυξάνει το επιδημιολογικό φορτίο της.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες κοντά στο όριο -χωρίς να το περνάει- των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως, το οποίο, όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, θα προκαλέσει κύμα νοσηλειών και διασωληνωμένων έπειτα από 10-15 ημέρες. Την Τετάρτη δηλώθηκαν 2.752 επιπλέον κρούσματα – υπενθυμίζεται ότι πιο κοντά στα 3.000 κρούσματα ήταν το επιδημιολογικό δελτίο της περασμένης Πέμπτης με 2.917 κρούσματα. Σύμφωνα με τα πιο δυσοίωνα και απαισιόδοξα σενάρια των ειδικών, πάντως, τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν ανάμεσα στα 3.000 και 4.000 ημερησίως, πριν αρχίσει να καταγράφεται μια μείωση της δυναμικής τους.
Το πεδίο των νοσοκομείων αναδιαρθρώνεται για να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση μοιάζει να είναι οριακή πριν καν να επιχειρηθούν αλλαγές και προσθήκες, όπως στη Θεσσαλονίκη. Η παραχώρηση γενικών κλινών σε κλινικές Covid-19 και κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid-19 γίνεται με αμείωτο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι ανάγκες που προκύπτουν ξεπερνούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγες ώρες διπλασιάστηκαν οι κλίνες -από 50 σε 100- που θα αναπτυχθούν με φορητούς αναπνευστήρες σε κλινικές του ΕΣΥ που εκκενώθηκαν.
2.500 ασθενείς με Covid-19 στην πανδημία
Συνολικά, νοσηλεύονται περίπου 2.500 ασθενεις σε όλη τη χώρα. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται περισσότεροι από 330 ασθενείς, ενω σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 297 διασωληνωμένοι -αριθμός ρεκόρ στο πεδίο των διαςωληνωμένων. Σημειώνεται ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 12%, από 263 ανήλθαν σε 287. Είναι προφανές πως η αύξηση των διασωληνωμένων με αυτόν τον ρυθμό δεν μπορεί να «απορροφηθεί» από το σύστημα υγείας.
Η επίπτωση του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους και ευπαθείς είναι μεγάλη, αν και τείνει πλέον να βαραίνει το ίδιο και τους νεότερους ηλικίας 40-64 χρόνων. Τις τελευταίες τρεις ημέρες κατέληξαν 125 άνθρωποι, με τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων να καταγράφεται σήμερα Τετάρτη (43).
Βαρύ φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Από τα 2.752 κρούσματα της Τετάρτης, τα 1.412 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη (777) και στην Αττική (635).
Μεγάλο φορτίο συνεχίζει να έχει όλη η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής περιοχές: Λάρισα (137), Σέρρες (114), Ημαθία (85), Πέλλα (69), Πιερία (52), Έβρος (69), Δράμα (48), Καβάλα (49), Μαγνησία (41), Κιλκίς (37), Χαλκιδική (48), Φλώρινα (29), Ιωάννινα (19).
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η Κοζάνη με 27 κρούσματα και η Καστοριά με 3 κρούσματα, καθώς και οι δύο περιοχές είχαν μπει από τα μέσα του περασμένου μήνα σε τοπική καραντίνα.
Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
Κορωνοϊός: Στα 2.752 τα νέα κρούσματα – 43 θάνατοι σε ένα 24ωρο
Κορωνοϊός – Reuters: «Αυτή θα είναι η τιμή της δόσης του εμβολίου της Pfizer»