*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Πρώτη είδηση στον γερμανικό Τύπο είναι η ανακοίνωση των εταιρειών Βiontech και Pfizer ότι το εμβόλιό τους μπορεί να θωρακίσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τη νόσο Covid- 19 πάνω από 90% και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Οι Γερμανοί ευλογούν τα γένια τους επισημαίνοντας ότι μία γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, με έδρα το Μάιντς, κατάφερε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά της νόσου Covid- 19.

Το περιοδικό Focus, η εφημερίδα Bild και το γερμανικό δίκτυο n-tv αναφέρουν ότι η εταιρεία Biontech που εδρεύει στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανία- Παλατινάτο και ο συνεργάτης της, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer θα μπορέσουν να προμηθεύσουν την διεθνή κοινότητα με 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους μέσα στο τρέχον έτος και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις τον επόμενο χρόνο.

Χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και πρόσφατα το Μπαχρέιν έχουν ήδη κυκλοφορήσει εμβόλια και ήδη εμβολιάζουν τμήματα του πληθυσμού μαζί τους. Αλλά πόσο καλά προστατεύουν από τον ιό και ποιες παρενέργειες μπορούν να έχουν τα εμβόλια, δεν είναι ακόμα γνωστά, όπως υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος.

Όμως, οι εταιρείες Biontech και Pfizer ανακοίνωσαν από κοινού με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών μελετών τους, ότι με το εμβόλιό δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Biontech και ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer αναμένεται να υποβάλλουν αίτηση για έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Μετά την ανακοίνωση, στα χρηματιστήρια οι μετοχές της Pfizer εκτινάχθηκαν κατά περίπου 9%, ενώ οι μετοχές της Biontech κατά 16%.

«Το εμβόλιο BNT162b2 αναπτύχθηκε από την Biontech ως μέρος του έργου “Lightspeed” από τα μέσα Ιανουαρίου. Οι κλινικές μελέτες της τρίτης φάσης ξεκίνησαν σε διάφορες χώρες στα τέλη Ιουλίου. Περισσότερα από 43.500 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι οποίες χορηγούνται κάθε τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με τις εταιρείες, η προστασία μετά τον εμβολιασμό επιτυγχάνεται μία εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση.

Η Biontech είναι μία γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε φάρμακα που προορίζονται για εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες καρκίνου, εμβόλια κατά μολυσματικών ασθενειών κ.α.

Η BioNTech ιδρύθηκε το 2008 από τους επιστήμονες Uğur Şahin, την σύζυγό του,Özlem Türeci και τον Christoph Huberi.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η BioNTech υπέγραψε συμφωνία με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για την ανάπτυξη προγραμμάτων κατά του ΑIDS και της φυματίωσης για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη υποψήφιων εμβολίων και ανοσοθεραπείας για την πρόληψη λοιμώξεων HIV και φυματίωσης .

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.

Τον Ιούνιο του 2020, η BioNTech έλαβε το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ από την Temasek Holdings της Σιγκαπούρης και άλλους επενδυτές.

Η Pfizer και η BioNTech υπέγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια 30 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου SARS-CoV-2 για το Ηνωμένο Βασίλειο, 100 εκατομμυρίων δόσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες και 120 εκατομμυρίων δόσεων για την Ιαπωνία, με την προυπόθεση ότι θα είναι ασφαλές.