Δεν έχουν τέλος τα αρνητικά ρεκόρ της επιδημίας κορωνοϊού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας. Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων πανελλαδικά – ανήλθαν για δεύτερη ημέρα, μετά το περασμένο Σάββατο, πάνω από 2.000 τα κρούσματα, ήταν 2.152 και σήμερα έφτασαν τα 2.166. Ρεκόρ νέων θετικών διαγνώσεων και στην Αττική όπου καταγράφηκαν 542 κρούσματα, καθώς και ρεκόρ διασωληνωμένων που αυξήθηκαν κατά 16 σε ένα 24ωρο, φτάνοντας τους 169 σήμερα, με τα στοιχεία να προοιωνίζονται μια πολύ δύσκολη διαδρομή για την Ελλάδα.
Το διάστημα των επόμενων 10-14 ημερών θα κρίνει τον βαθμό δυσκολίας αυτής της διαδρομής, όπως επισήμανε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Θα κρίνουν δηλαδή οι επόμενες ημέρες πως θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, τόσο στοχευμένα στις περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένη ή στη μέγιστη επιδημιολογική επιτήρηση, όσο και σε όλη τη χώρα, και πόσο θα αποτυπωθεί η επίδραση των μέτρων στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Το βέβαιον είναι πως για τις αμέσως επόμενες ημέρες η δυναμική της επιδημίας θα οδηγήσει ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης Covid-19 σε νοσοκομεία και περαιτέρω σε ΜΕΘ, δοκιμάζοντας την αντοχή του συστήματος υγείας. Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, η όποια επίπτωση της μετάδοσης του κορωνοϊού στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά με δέκα ημέρες για να εκφραστεί με σοβαρή νόσο, νοσηλεία, διασωληνωμένοι και θάνατο. Η πληρότητα των ΜΕΘ με βάση την εικόνα που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχει ως εξής: από τις 331 κλίνες ΜΕΘ που έχουν διατεθεί από το σύστημα υγείας για ασθενείς με κορωνοϊό, είναι καλυμμένες οι 209. Από τις 83 κλίνες που παραχωρήθηκαν για την επιδημία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι κατειλημμένες οι 63 και από τις 136 της Αττικής οι 92.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 62% των 2.166 κρουσμάτων συγκεντρώνουν μόλις τέσσερις περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, τα 1.351 κρούσματα εκ των 2.166 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη (595), στην Αττική (542), στη Ροδόπη (108) και στη Λάρισα (106).
Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο έχει η Μαγνησία με 135 ενεργά κρούσματα και 311 στενές επαφές τους, και συνεχώς ανεβαίνει όλη η Θράκη και η Μακεδονία. Ενδεικτικά, ο Έβρος μετρά σήμερα 42 κρούσματα, η Ξάνθη 25, η Δράμα 42, η Καβάλα 32, η Χαλκιδική 38, η Ημαθία 53, η Πέλλα 78. Σταθερά αθροίζουν κρούσματα και η Μεσσηνία – σήμερα έχει 51 – και η Αχαία – σήμερα έχει 18.
«Η έξαρση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη μέσα σε δύο εβδομάδες είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η κατάσταση. Περισσότερο από ποτέ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε υπόψη μας τον κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι μας. Να συνεχίσουμε τη ζωή μας δημιουργώντας τη μικρή κοινωνική μας “φούσκα”, δηλαδή τον περίγυρο των ανθρώπων με τους οποίους θα ερχόμαστε σε επαφή, να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους γύρω μας, να κρατάμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συνθέτοντας έναν σύντομο οδηγό επιβίωσης μπέσα στον επόμενο κρίσιμο μήνα.
Εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του ΕΚΑΒ
Κατόπιν της συνεχιζόμενης αυξανόμενης καταγραφής θετικών κρουσμάτων Covid-19 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, μεταβαίνει αύριο (4/11) εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κος Νίκος Παπαευσταθίου και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Αθήνας κος Δημήτρης Πύρρος, ώστε να προβούν στον πλήρη συντονισμό της ενεργοποίησης όλων των επιχειρησιακών πρωτοκόλλων αναφορικά με την ετοιμότητα των Υγειονομικών Σχηματισμών και των σχετιζόμενων υπηρεσιών της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας & Θράκης), αναφορικά με την αντιμετώπιση και διαχείριση των αυξανόμενων θετικών αλλά και ύποπτων περιστατικών Covid-19.