Μία διαφορετική ημέρα ξημερώνει σήμερα για την Αττική καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα. Από σήμερα, μεταξύ άλλων, κλείνει η εστίαση, μπαίνει τέλος στις αθλητικές δραστηριότητες και  ισχύει η τηλεργασία σε ποσοστό 50%.

Αναλυτικά, από τις 6 το πρωί για την Αττική και για όλη τη χώρα ισχύουν:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ, εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
6. Σε όλη τη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης – Σέρρες) μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Παράλληλα ως περιοχή στη ζώνη Β (αυξημένου κινδύνου) στην Αττική για τις επόμενες 4 εβδομάδες κλείνουν:

– η εστίαση με την εξαίρεση του take away και του delivery
– αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
– γυμναστήρια
– οι εμποροπανηγύρεις
– τα κέντρα διασκέδασης
– οι κινηματογράφοι
– οι παιδότοποι

Στις εκκλησίες επιτρέπονται μόνο 9 άτομα για κάθε τελετή και λειτουργία, στις λαϊκές αγορές προβλέπεται συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και λειτουργία παράλληλων αγορών, στο λιανεμπόριο προβλέπεται περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον των 100 τ.μ.), στις μετακινήσεις επιτρέπονται μέχρι τρια άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες), στα κομμωτήρια παραμένει ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει εμβαδού ενώ καταργείται η αναμονή και η λειτουργία γίνεται μόνο με ραντεβού, για τα σούπερ μάρκετ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Ειδικά για τον αθλητισμό προβλέπεται:

-Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας.
-Επιτρέπεται η ατομική άσκηση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή).
-Επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε συγκεκριμένα αθλήματα όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή μόνο θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία και μηχανοκίνητος αθλητισμός.
-Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA και της FIBA.

Γώγος: Η Αττική είναι κοντά στο να γίνει Θεσσαλονίκη

«Είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε “Θεσσαλονίκη”», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις και αυτό δεν πέτυχε, αλλά δεν σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες».

Επεσήμανε, ωστόσο, ο καθηγητής ότι «είμαστε από τις χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός να παραταθούν τα μέτρα, καθώς, όπως είπε στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

«Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος, εξήγησε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη το ξαφνικό lockdown έγινε, γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID και τόνισε ότι αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση, ενώ υπογράμμισε ότι τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε επίσης ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.

«Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε» τόνισε.

«Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι μέχρι τον Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων«Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε», τόνισε.

Πέτσας: Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown

Μιλώντας για τα τα νέα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο»
είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας προειδοποιώντας ότι «θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε».

Αυτοψία στο άδειο κέντρο«Είναι σίγουρο πως θα πεινάσουμε, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ελπίζαμε ότι θα έκλειναν τα μαγαζιά εστίασης στις 8 το βράδυ και δεν περιμέναμε το καθολικό κλείσιμο της εστίασης. Θα μείνω σπίτι μου, γιατί το δικό μου το μαγαζί δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ενοικίου ή τα τρέχοντα έξοδα ως “takeaway”, όπως και πολλά άλλα μαγαζιά που γνωρίζω εδώ στην περιοχή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά» λέει ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο protothema.gr.

«Θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, γιατί ο τζίρος στα μαγαζιά θα πέσει πολύ. Το μέλλον είναι αβέβαιο και πολύ φοβάμαι ότι τα μέτρα αυτά θα κρατήσουν περισσότερο από ένα μήνα. Θα λειτουργήσουμε ως delivery με καφέ και φαγητό πακέτο και θα εξυπηρετούμε τους ανθρώπους που εργάζονται, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας, όσο μπορέσουμε» λέει ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος.