Με δραματικό, εκθετικό ρυθμό εξελίσσεται η επιδημία κορωνοιού στη χώρα μας. Μέσα σε μία εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού στον ιό διπλασιάστηκε, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την ταχεία ανατροπή και τη δριμεία πορεία της επιδημίας: από 4,4% που ήταν το ποσοστό θετικών ατόμων στον κορωνοϊό με βάση τους ελέγχους, την περασμένη Τρίτη, σήμερα έχει εκτιναχθεί στο 9,6%. Η εκθετική αύξηση της επιδημίας έχει οδηγήσει τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές σε αγώνα δρόμου για την εφαρμογή έκτακτων σχεδίων, όπως το τοπικό lockdown, στις «κόκκινες» περιοχές αλλά και για την ενίσχυση του ΕΣΥ στη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών Covid-19, ιδίως στο πεδίο των ΜΕΘ.
Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία το περασμένο 24ωρο έγιναν 13.505 τεστ -εκ των οποίων τα 11.986 ήταν μοριακά τεστ και τα άλλα rapid test- και τα 1.152 ήταν θετικά. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν χθες Κυριακή, είναι χαμηλότερος από τον ημερήσιο αριθμό τεστ που διενεργούνται και που συνήθως κυμαίνονται από 19.000 ως 22.000. Κάθε Σαββατοκύριακο όπως και τις αργίες ο αριθμός των τεστ είναι μικρότερος, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα των ελέγχων και στον τελικό αριθμό των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά το testing και τα θετικά κρούσματα φαίνεται να αποτυπώνεται καλύτερα από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο.
Ωστόσο, παρά την επιθετική πορεία της επιδημίας η χώρα φαίνεται να αντέχει -ακόμη- σε ό,τι αφορά το ποσοστό θνητότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου John Hopkins, που έχει αναλύσει το ποσοστό θνητότητας των χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις αυτής της “μοιραίας” κατάταξης. Το ποσοστό θνητότητας κινείται στο 1,8% των κρουσμάτων, την ώρα που οι περισσότερες χώρες μετρούν μεγαλύτερες απώλειες. Για παράδειγμα η Γαλλία καταγράφει θνητότητα σε ποσοστό 2,9%, η Ισπανία στο 3,1%, η Τσεχία και η Ρουμανία στο 3%, η Βόρεια Μακεδονία στο 3,4%. Στη Σουηδία το ποσοστό των θανάτων λόγω κορωνοϊού είναι 5% και στη Βρετανία ανέρχεται στο 4,8%. Τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων καταγράφει η Ιταλία, όπου το ποσοστό θνητότητας αγγίζει το 6,5%.
Συνολικά η χώρα μας, μετρά 644 νεκρούς, με τους 16 να έχουν καταγραφεί μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Και φυσικά με δεδομένο ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται έπειτα από 7-10 ημέρες σε σοβαρές νοσηλείες, και στη συνέχεια σε τυχόν διασωληνώσεις, και τέλος σε θανάτους, είναι προφανές πως το ποσοστό θνητότητας της έξαρσης που καταγράφεται σήμερα στα κρούσματα θα αποτυπωθεί μετά τις 12-15 Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα ο σημερινός απολογισμός φέρνει την Ελλάδα μια ανάσα πριν από τα 41.000 κρούσματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά καταγράφηκαν μέσα στον Οκτώβριο. Η δραματική αύξηση των νέων διαγνώσεων κορωνοϊού αποτυπώνεται πάντως τα τελευταία 24ωρα στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, που έχουν φθάσει πλέον στους 153. Οι δε ασθενείς στις ΜΕΘ είναι πλέον 188 -με δεδομένο ότι συνολικά είναι διαθέσιμες 312 κλίνες, οι ελεύθερες κλίνες πανελλαδικά είναι 124. Ωστόσο, για τις ανάγκες των σοβαρά ασθενών που θεωρείται βέβαιον ότι θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες στη βόρειο Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 οι ΜΕΘ του νοσοκομείου Καβάλας και του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου.