Με την επιδημία του κορωνοϊού να αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας πλέον για την Ευρώπη και να συζητείται εκτάκτως σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με την καραντίνα (lockdown) να έχει ήδη δρομολογηθεί στη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία, συνεχίζεται για την Ελλάδα η κρίσιμη εβδομάδα, όπως αυτή προσδιορίστηκε από την υπέρβαση των 1.000 θετικών ημερήσιων κρουσμάτων και τον επακόλουθο συναγερμό των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

Τα χθεσινά, νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων – καταγράφηκαν 1.547 κρούσματα, εκ των οποίων 419 στην Αττική, 384 στη Θεσσαλονίκη και 158 στις Σέρρες– αλλά και νοσηλειών στο ΕΣΥ – οι νοσηλευόμενοι ανήλθαν σε 989, εκ των οποίων οι 119 διασωληνωμένοι ενώ έγιναν 133 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία- επαναπροσδιόρισαν την πορεία της χώρας και την στρατηγική για την ανακοπή του σαρωτικού επιδημικού κύματος.

Από το απόγευμα της Τρίτης η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε έναν μαραθώνιο συσκέψεων προπαρασκευαστικού χαρακτήρα ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης που όπως όλα δείχνουν θα δρομολογήσει κλιμάκωση των μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας κορωνοιού, πάντα με κριτήριο την επιλογή στοχευμένων και έξυπνων μέτρων που να χτυπούν στη «ρίζα» το πρόβλημα της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Στο μεταξύ, φαίνεται πως η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης οδεύει με ταχύτητα προς το τοπικό lockdown – τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως σύντομα μπαίνει στη λίστα με τις «κόκκινες» περιοχές της Κοζάνης, της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και των Σερρών.

Το γενικό και καθολικό lockdown, παραμένει φυσικά πάντοτε στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζει τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και η κυβέρνηση που αποφασίζει μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας στην προχθεσινή ενημέρωση, «το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή».

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μια σειρά από μέτρα, αλλα οριζόντια και άλλα στοχευμένα στις επιβαρυμένες περιοχές, τα οποία εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τη δυναμική εξάπλωση του κορωνοιού στη χώρα μας και θα δώσουν τον χρόνο για αναδιάταξη δυνάμεων για τους επόμενους πραγματικά δύσκολους μήνες, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο περιορισμός των μετακινήσεων του πληθυσμού εκτός των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης (αποτυπώνεται με χρώμα πορτοκαλί).

Σε αυτό το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται σχεδόν όλη η Περιφέρεια Αττικής (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος τομέας Αθηνών, Δυτικός τομέας Αθηνών, Κεντρικός τομέας Αθηνών, Νότιος τομέας Αθηνών, Πειραιάς), η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Σαντορίνη, η Ροδόπη και η Νάξος – οι δύο τελευταίες περιοχές εισέρχονται από σήμερα στο επίπεδο 3.

Με δεδομένο ότι σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες περιλαμβάνονται οι πολυπληθέστερες της χώρας, Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και κάποιες μικρότερες πλην κομβικές σε επίπεδο υπηρεσιών και δομών, θεωρείται πως το «κλείσιμο» των συνόρων τους και η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους τους, εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή άλλοι σοβαροί λόγοι, θα κόψει την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού και σε όμορες περιοχές.

Το δεύτερο μέτρο που θεωρούν οι ειδικοί πως θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας και την ενεργοποίηση του συναγερμού είναι η χρήση μάσκας παντού, σε όλη τη χώρα, δηλαδή και στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στα επίπεδα 1 και 2, δηλαδή πράσινο και κίτρινο. Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοιού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4.

Στο πλέγμα μέτρων που επίσης θα συζητηθούν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πιθανόν να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται επίσης η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλπ, δηλαδή των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κατά πληροφορίες θα συζητηθεί το κλείσιμο όλων των χώρων κατά τρεις ή κατά δύο ώρες νωρίτερα, ανάλογα με την ώρα λειτουργίας που ήδη ισχύει με βάση το επίπεδο συναγερμού. Επίσης, έχει προταθεί ενιαίο ωράριο λειτουργίας σε όλη τη χώρα για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τις εισηγήσεις και αποφάσεις για το ωράριο λειτουργίας αυτών των χώρων θα κριθεί και η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησης τις νυχτερινές ώρες.

Τέλος, το μέτρο της τηλεργασίας θεωρείται σχεδόν μονόδρομος, με την Επιτροπή να το έχει συζητήσει εκτενώς και σε άλλες συνεδριάσεις, και να έχει συμφωνήσει στην αναγκαιότητά του. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι η ποσόστωση των εργαζομένων ανά τομέα και ανά περιοχή με βάση το επίπεδο συναγερμού.