Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής εισέρχονται πολλές περιοχές στην Ελλάδα, καθώς η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, παρά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα 438 κρούσματα που ανακοίνωσε το απόγευμα ο ΕΟΔΥ είναι ο μεγαλύτερος αριθμός για απολογισμό Δευτέρας, την ίδια στιγμή που η Θεσσαλονίκη πλησιάζει στο επικίνδυνο όριο, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα ακολουθούν στο ίδιο «μονοπάτι», η Κοζάνη είναι ήδη στο 4 και σε lockdown και η Αθήνα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά καθημερινά προσθέτει νέους ασθενείς, σε μία περιοχή που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι αρμόδιοι έχουν ήδη προβλέψει αύξηση των κρουσμάτων και άρα των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων με την πτώση της θερμοκρασίας. Το κρίσιμο διάστημα προκειμένου να συγκρατηθεί η έξαρση της πανδημίας είναι οι εβδομάδες που διανύουμε. Αφενός δεν έχει πέσει αισθητά η θερμοκρασία και δεν έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις του χειμώνα και η γρίπη και αφετέρου είναι το διάστημα που διαπιστώνεται αν αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα και σε ποιες περιοχές.
Η σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τοπικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη καταδεικνπύει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην πόλη της Μακεδονίας, όπου, σε ελάχιστο χρονικό διάάστημα, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε 10 φορές πάνω, την ίδια στιγμή που καταγράφονται περιπτώσεις συνωστισμού και πάρτι δίχως προφυλάξεις και μέτρα.
Η Αττική δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, ωστόσο καταγράφεται καθημερινά τριψήφιος αριθμός, ο οποίος προστίθεται στα ήδη ενεργά κρούσματα, επιβαρύνοντας σημαντικά το σύστημα Υγείας στην πρωτεύουσα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνωστισμοί σε πλατείες, νυχτερινά μαγαζιά και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ προκύπτουν και νέες εστίες μόλυνσης, όπως το γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, όπου το απόγευμα της Δευτέρας εντοπίστηκαν τρία κρούσματα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
– 42 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 175 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
– – 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
3560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιθδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ
Σύσκεψη με επικεφαλής τον πρωθυπουργό για τη Θεσσαλονίκη
Στο επίπεδο συναγερμού 2 παραμένει ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίσθηκε πριν από λίγο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προς το παρόν αποφασίσθηκε να μην ληφθούν νέα μέτρα, αλλά να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρά τα ίδη ισχύοντα, αφού η πόλη βρίσκεται «ένα βήμα πριν τον πορτοκαλί συναγερμό». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 49 νέα κρούσματα στο νομό.
«Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την τηλεδιάσκεψη. Τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πέτυχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί».
«Λόγω αδικαιολόγητης ανεμελιάς» αιτιολόγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η δημοτική αστυνομία θα αρχίσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Θέλει συλλογική προσπάθεια. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.
Ειδικότερα, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας
Όπως εκτιμάται, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί έλεγαν ότι είχε καταφέρει να τιθασσεύσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αντίθετα με την Αθήνα. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, με δεδομένο ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών: Η περιφέρεια έχει περίπου 150.000 ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Η τοπική οικονομία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της Θεσσαλονίκης «δεν αντέχει» την απώλεια των φοιτητών, τους οποίους επιδιώκει πάσει θυσία να κρατήσει στην πόλη. Ωστόσο, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους. Επιπλέον, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές έχουν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη σχεδόν από ολόκληρη τη χώρα και από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και δύσκολη ιχνηλάτηση.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.
Πάνω από 300 τα καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα
Επισημαίνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και πάλι έπειτα από απουσία αρκετών εβδομάδων στο προσκήνιο, καθώς καταγράφει σταθερά μέσα στον Οκτώβριο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει τα 315. Τουλάχιστον 280 άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση και 34 σε νοσοκομεία.
Την δύσκολη κατάσταση επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών όπου τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 24 κρούσματα κορωνοϊού.
Όπως είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τα κρούσματα στον δήμο του δεν περιορίζονται σε σχολεία και γυμναστήρια, αλλά υπάρχει διασπορά της νόσου σε πολιτιστικά κέντρα, ΚΔΑΠ και δημοτικές υπηρεσίες, ενώ εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει γνωστοποιηθεί στον δήμο, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση των σχολικών και άλλων δομών να ενημερώνουν άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιπρόσθετα, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να θέσει όλη την κοινωνία σε «συναγερμό»: Στον δήμο Νεάπολης -Συκεών «καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο κορωνοϊός πλήττει τις μεγάλες ηλικίες», καθώς θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 6χρονοι μαθητές, ενώ έχουν μολυνθεί και νεαροί αθλητές, ανάμεσά τους και πρωταθλητές αθλημάτων πολεμικών τεχνών.