Την ανάγκη όλων να τηρούν τις αποφάσεις των ειδικών όσον αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προαναγγέλοντας την «παραδειγματική τιμωρία» όσων επαγγελματιών δεν τηρούν τα μέτρα.

Γνωρίζουμε για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα που είναι ανοιχτά μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ή δεν τηρούν τα μέτρα για τον αριθμό των πελατών.

«Είναι για το καλό όλων. Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Δείτε τις εικόνες που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr για νυχτερινά κέντρα στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής:

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για πολύ λίγους συμπολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα λέγοντας ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς αυτούς τους επιχειρηματίες.

Μιλώντας γενικότερα για την Ελλάδα στην εισαγωγική του τοποθέτηση είπε ότι «αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες. Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) στους οποίους καταγράφεται η εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τον 14ήμερο αριθμό κρουσμάτων (ανά 100.000 πληθυσμού), τον αριθμό τεστ (ανά 100.000 πληθυσμού) και το ποσοστό θετικότητας των τεστ. Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τις 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι γύρω στο 2%, ενώ στο Βέλγιο – για παράδειγμα – έχει ξεπεράσει το 10%».

Αλλά υπογράμμισε με έμφαση πως «η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα».