Εκτενή αναφορά στους λόγους για τους οποίους ελήφθησαν τα μέτρα στην Κοζάνη έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα μεταβεί στην Κοζάνη, όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, όσο και στα Γιάννενα.

 

 

Όπως εξήγησε, για την κατάταξη μία περιοχής στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) υπάρχει ένα όριο που έχει θέσει η ΕΕ και είναι στο «150» βάσει αλγορίθμου. Η Κοζάνη έφτασε το 159,7 ενώ τα Ιωάννινα απέχει από το 150 αλλά όχι σημαντικά. Η Αττική υπολείπεται ακόμα του ορίου αυτού, σημείωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, ενώ αποκάλυψε ότι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας, που είναι και ο πιο επιβαρυμένος στην Αττική, βρίσκεται στο 128.

Όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, η τοποθέτηση της Κοζάνης σε επίπεδο συναγερμού 4 «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για για όλους» και οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι.

Ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε την κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται νέα έξαρση και πολλές χώρες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η Ελλάδα, όπως πρόσθεσε, είναι σε πιο σταθερή κατάσταση, όμως η πίεση είναι μεγάλη και η επιδημιολογική κατάσταση εύθραυστη.

«Όσα συμβαίνουν δείχνουν ότι δεν πρέπει με κανένα λόγο να εφησυχάσουμε» τόνισε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Κοζάνη τέθηκε σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας 4, μεταξύ άλλων λόγω των υψηλών επιπέδων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, την εκτεταμένη διασπορά και τα πολλά πολλά clusters.

Λόγω της κατάστασης αυτής έγιναν από την 1η Οκτωβρίου 2.698 έλεγχοι και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που προέκυψε είχε ως αποτέλεσα την ενεργοποίηση του επιπέδου 4.

Απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης για αποφυγή όλων των περιττών μετακινήσεων και κατά γράμμα τήρηση των μέτρων.

Ο υφυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν, διευκρίνισε ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά (εκείνα που παρέμειναν ανοιχτά και στην πρώτη φάση της πανδημίας: φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, εμπορίας ξυλείας, οπτικών, καταστήματα κινητών, e-shop, καθαριστήρια, pet shops) και σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων γιατί δεν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων.

Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και ένα αφορά σε λοιπό σχολικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας και δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων στην Κοζάνη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αύριο θα μεταβεί με τους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας στην περιοχή της Κοζάνης, όπου θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 δημάρχους.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στα Γιάννενα, όπου θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και του συνεργάτες του. Τόνισε πως και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και της περιοχής της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο νέος χάρτης με τα επιδημιολογικά φορτία στην Ελλάδα

Κορωνοϊός – Ρεμντεσιβίρη: «Πόλεμος» για την αποτελεσματικότητά της – «Δεν αποδίδει» λέει ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Η Pfizer θα ζητήσει έγκριση για το εμβόλιό της μέσα στον Νοέμβρη