Έντονη ανησυχία για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκτός της Αττικής, η οποία παραμένει στο επίκεντρο του πανδημικού κύματος στην Ελλάδα, συναγερμός έχει σημάνει τόσο για την περιοχή της Κοζάνης, όσο και για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Πέλλας, στις οποίες, κατά την καταμέτρηση της Δευτέρας, εντοπίστηκαν δεκάδες νέες περιπτώσεις ασθενών.
Η Αθήνα παραμένει στην πρώτη θέση της λίστας των ημερήσιων κρουσμάτων με 170 νέους ασθενείς, ωστόσο φαίνεται πως αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση στον αριθμό των νέου κρουσμάτων, με τάσεις μείωσης.
Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, σε σχέση με τον πληθυσμό των περιοχών, εντοπίζεται σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα, όπου υπάρχουν δεκάδες ενεργές περιπτώσεις, με αυξανόμενες τάσεις.
Λόγω της εξάπλωσης σε πολλές περιοχές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τη χρήση μάσκας, εκτός από τους εσωτερικούς χώρους, σε όλους τους εξωτερικούς που παρατηρείται συνωστισμός ή συγκέντρωση πολλών ατόμων.
408 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 408 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23060, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 3367 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9364 (40.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εκτός από την Αττική, που παραμένει στο επίκεντρο, «συναγερμός» υπάρχει και για Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα.
Όπως προκύπτει από τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στην Κοζάνη υπάρχουν 181 ενεργά κρούσματα, 8 νοσηλευόμενοι και 101 επαφές σε απομόνωση κατά οίκον.
Στα Ιωάννινα είναι 200 τα ενεργά κρούσματα, 24 νοσηλευόμενοι και 147 επαφές επίσης σε απομόνωση.
Στην Πέλλα, 212 είναι τα ενεργά κρούσματα σε στεγανοποιημένο cluster.
Επίσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται το σχέδιο για τα rapid test σε σχολεία και νοσοκομεία, για να αποτυπώσει την επιδημιολογική εικόνα.
Από τα 356 εγχώρια κρούσματα, τα 58 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικότερα:
– 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 7 εισαγόμενα κρούσμα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 170 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
– 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στη χώρα. 177 (38.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1449231 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 27076 δείγματα.
Μαγιορκίνης: Να είμαστε επιφυλακτικοί για τις τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική
Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε αρχικά την κατάσταση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως διαμορφώνεται διεθνώς, σημειώνοντας ότι υπάρχει εικόνα εκθετικής εξέλιξης σε πολλές χώρες.
Στην Ελλάδα, τα νέα κρούσματα παραμένουν στο επίπεδο των 300-400 τις περισσότερες ημέρες, ο αριθμός των διασωληνωμένων περί τους 90 και οι θάνατοι πάνω από 5 την ημέρα συνήθως.
Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα, η εικόνα όμως παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης. Για αυτή την εικόνα, όμως, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται με ώσεις.
Επίσης, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες -ένα φαινόμενο που μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνο της αδράνειας στη φυσική: Όσο πιο μεγάλο είναι ένα σώμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει.
Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός -τονισε- τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα.
Χαρδαλιάς: Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός
Από χθες μπήκε σε εφαρμογής ο χάρτης και ο κάθε πολίτης γνωρίζει ποια μέτρα ισχύουν για την περιοχή του είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι με τις νέες τροποιήσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Το μέτρο για την μάσκα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο τις επιβαρυμένες περιοχές σημείωσε επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Επανέλαβε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τα όρια για τις συναθροίσεις και τα όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και την εστίαση.
Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.
Είπε ακόμα ότι ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.
Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.
Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.
Δεν είναι εστία διασποράς τα σχολεία
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι είναι κλειστά 20 σχολεία και 129 σχολικές μονάδες μετά από κρούσματα και πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι δεν προκύπτουν τάσεις μεταφοράς του ιού μεταξύ των μαθητών.
Ειδικότερα, ένας μήνας συμπληρώνεται αύριο από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων, στα οποία το κουδούνι χτύπησε στις 14 Σεπτεμβρίου.
Από τα επιδημιολογικά στοιχεία, δεν έχει προκύψει τάση μεταφοράς του κορωνοϊού μεταξύ των μαθητών, ενώ δεν παρατηρούνται ενδείξεις διασποράς του στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά πρωτίστως μεμονωμένα κρούσματα που προέρχονται έξω από τη σχολική μονάδα.
Φαίνεται, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία ότι τα σχολεία αποτελούν ένα ασφαλές επιδημιολογικό περιβάλλον, όπου ακολουθούνται κατά γράμμα τα μέτρα πρόληψης και είναι αποτελεσματικά.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία σε ποσοστό 0,20% των σχολικών μονάδων, δηλαδή 29 σχολικές μονάδες στις περισσότερες από τις 140.000 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
Επίσης, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε ποσοστό 0,25% των σχολικών τμημάτων, δηλαδή 207 σχολικά τμήματα σε πάνω από από 80.000 τμήματα, ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοιού.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημνείωσε επίσης ότι η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων δεν βοηθά καθώς προέχει η τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν.
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για κάποια άλλη περιοχή της χώρας, εκτός από την Αθήνα, είπε οτι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε κατάσταση «Alert» για τα Ιωάννινα που έχουν 200 ενεργά κρούσματα, για την Κοζάνη με 181 και την Πέλλα με 212 ενεργά κρούσματα.