Μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει παραδοθεί πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα «Ασπίδα», ένα εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας με την αξιοποίηση διεθνών πηγών χρηματοδότησης, δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στον χαιρετισμό του για το συνέδριο Athens Investment Forum, στο Ζάππειο, με θέμα «Η ελληνική οικονομία μπροστά στην πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης», όπου κλήθηκε να μιλήσει, τιμήν ένεκεν, για τους χειρισμούς της Γενικής Γραμματείας στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των εργαζομένων στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας για την πρόσκληση, τόνισε ότι η πανδημία είναι μια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα με προφανείς το μέγεθος και τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτήθηκε εξαρχής η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και η ανάπτυξη νέων εργαλείων και προσεγγίσεων, στις οποίες επένδυσε η κυβέρνηση.
«Κατορθώσαμε να αποτελούμε διεθνώς παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και να παραμένουμε -ακόμα και σήμερα που αντιμετωπίζουμε το δεύτερο κύμα- μια από τις ασφαλέστερες χώρες παγκοσμίως και εξάγουμε πλέον τεχνογνωσία σε άλλες χώρες για τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόσαμε», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στην συνέχεια ανέπτυξε το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και τους οικονομικούς πόρους, για την ολοκλήρωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας «που φιλοδοξεί να θωρακίσει τη χώρα, έναντι κάθε καταστροφής, κάθε κινδύνου, κάθε απειλής» και «αποτέλεσε, από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης, κεντρική επιλογή και διακηρυγμένο στόχο του ίδιου του Πρωθυπουργού».
Ο υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον «εντυπωσιακό τεχνολογικό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα», στοιχείο του οποίου είναι ο χάρτης αποτύπωσης των εν ισχύ μέτρων περιορισμού ανά δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας, που θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Ο χάρτης αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και -όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς- φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, μεταξύ άλλων, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, τι ακριβώς ισχύει στην περιοχή τους, ευνοεί τον προγραμματισμό και εμπεδώνει μια ακόμα σχέση εμπιστοσύνης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας με το κράτος.
«Πετύχαμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από χώρες πολύ μεγαλύτερες, με πολύ περισσότερους πόρους και δυνατότητες», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει για την «ολική αναμόρφωση» του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αλλά κυρίως για όσα έπονται.
Μεταξύ αυτών είναι η ανανέωση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης και του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασπίδα», που θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
«Δημιουργούμε τη νέα Πολιτική Προστασία για την πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου αυτού αποτελούν οι νεοσυσταθείσες δομές του Επιχειρησιακού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας, με τις οποίες επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πόρων.
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
«Έχουμε ήδη καθορίσει τους άξονες, με συνολικό προϋπολογισμό 3,159 δισ. ευρώ», είπε ο υφυπουργός και τους προσδιόρισε:
* Στην Πολιτική Προστασία, με δική της επιτελική δομή και ως ενδιάμεσος φορέας, αλλά και με εκχώρηση πόρων από τον άξονα 2 της κλιματικής αλλαγής του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι έτοιμη η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων συνολικού ύψους 1,204 δισ. ευρώ για τη θωράκιση της χώρας.
* Επικύρωση συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου η χώρα μας να εκπονήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης ύψους 750.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση του σχεδίου.
* Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, η ΓΓΠΠ αποκτά αυτοτελές, ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 400 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για έργα αποκατάστασης και θωράκισης περιοχών που έχουν πληγεί και 150 εκατομμύρια ευρώ για έργα πρόληψης επαπειλούμενων κινδύνων συνδεδεμένων με φυσικές καταστροφές σε περιοχές με παρελθόν αντιμετώπισης κινδύνων.
* Υλοποιείται το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού ύψους σχεδόν 810 εκατομμυρίων ευρώ, για την θωράκιση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, με την προμήθεια εξοπλισμού για φορείς Πολιτικής Προστασίας, την ανάπτυξη υποδομών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και κάθε υγειονομικού κινδύνου, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών σχετικά με εναέριες μεταφορές και προμήθεια εξοπλισμού πολλαπλών χρήσεων.
* Έχει ξεκινήσει η προετοιμασία σε επίπεδο μελετών και τεχνικών δελτίων για την απορρόφηση 1,398,809 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης Next Generation της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εξοπλισμούς, μέσα, δράσεις και έργα Πολιτικής Προστασίας σε όλη τη χώρα, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Η Πολιτική Προστασία, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχει ήδη εξασφαλίσει από ευρωπαϊκούς πόρους και για την επόμενη τριετία:
* 129,7 εκατομμύρια ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος με 912 πυροσβεστικά οχήματα.
* 175 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό των εμπλεκομένων φορέων της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων και των εθελοντικών μας ομάδων.
* 102,5 εκατομμύρια για μηχανήματα έργου Πολιτικής Προστασίας για όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και
* 750 και πλέον εκατομμύρια για την ανανέωση και ενίσχυση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης.
Σε ότι αφορά το κομμάτι της οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι είναι έτοιμο και πλήρως λειτουργικό το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κινδύνων, στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εν μέσω πανδημίας, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ των 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων που θωρακίζουν τη χώρα και θα παραδοθούν ως το τέλος του 2022.
Ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι προγραμματίζεται η δημιουργία των 64 Τοπικών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, με νέα μέσα και τεχνολογίες και ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό από όλο το Δημόσιο, τα Σώματα Ασφαλείας και την επιστημονική κοινότητα.
«Χτίζουμε ένα πλέγμα ασφάλειας, μια ομπρέλα προστασίας πάνω από ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας και την άριστη συνεργασία με διεθνείς εταίρους και οργανισμούς καθώς και με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ COVID-19
Για την πανδημία ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «με την επιτυχημένη διαχείριση καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και όσα επιτύχαμε μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μία διαφορετική Ελλάδα, για την οποία θα αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι».
Και πρόσθεσε ότι για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή αυτή, δύο είναι οι πλέον σημαντικές προϋποθέσεις: Η ενδυνάμωση του τεχνολογικού μετασχηματισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η συνέχιση κάθε προσπάθειας «για να διατηρήσουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σήμερα, της υγειονομικά ασφαλούς χώρας. Μια εικόνα που μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και ευρύτερα, για τις επενδύσεις, για την ανάπτυξη».