Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που σχολίασε ότι τα μέτρα «αποδίδουν στην Αττική, αλλά την ίδια ώρα βλέπω αύξηση κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και αυτό με ανησυχεί».

«Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουμε λάβει, είναι εμφανές ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη πορεία από πολλές άλλες πόλεις», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπικό lockdown στην Αττική συνιστά ύστατη λύση, ενώ η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα οριζόντιο lockdown απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. «Συμπάσχω με εκείνους που αγωνίζονται για ένα μεροκάματο, είναι δύσκολο», εξήγησε.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε την εφαρμογή των μέτρων, διευκρινίζοντας ότι είναι ξένο προς τον ίδιο να κουνά «το δάκτυλο στους πολίτες».

Στην Αττική, ανέφερε, «αυξάνονται συνέχεια οι κλίνες ΜΕΘ. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εγκαίνια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό». 

Για τα Κέντρα Υγείας ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «ενεργοποιήθηκαν ήδη από το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς, που σήμερα κάνουν έως 1.000 τεστ την ημέρα».

Όσον αφορά στη θεραπεία και το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «υπήρξε συμφωνία από την ΕΕ, με μια τρίτη εταιρία για ένα εμβόλιο στις αρχές του 2021. Δεν μιλάμε για μια προσπάθεια που θα χρειαστεί χρόνια. Πρέπει να αντέξουμε αυτούς του μήνες. Από τα τέλη του 2020 έως τα μέσα του 2021 οι επιστήμονες λένε ότι θα υπάρχει σειρά εμβολίων και θεραπειών, ώστε να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα».