Το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση της λοίμωξης COVID-19 επανέφερε στην επικαιρότητα η είδηση της νόσησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Με την παγκόσμια άνοδο των κρουσμάτων να ασκεί τεράστια πίεση στα υγειονομικά συστήματα, η ζήτηση για βασικά φάρμακα στη διαχείριση της νόσου, όπως η δεξαμεθαζόνη και η ρεμντεσιβιρη είναι αυξημένη.
Τα δύο συγκεκριμένα φάρμακα είναι τα μόνα που έχουν λάβει ειδική έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και χορηγούνται σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης από COVID-19, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συντελούν σε μείωση της θνησιμότητας.
Μεγάλη ζήτηση για σωτήρια φάρμακα και ελλείψεις
Στην Ελλάδα, με τον αριθμό των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να παρουσιάζει αύξηση από μέρα σε μέρα (σήμερα νοσηλεύονται συνολικά σε ΜΕΘ 98 άτομα εκ των οποίων 88 διασωληνωμένοι, ενώ χθες ήταν 93 εκ των οποίων οι 82 διασωληνωμένοι), η ζήτηση για τα δύο σωτήρια φάρμακα είναι αυξημένη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και του ygeiamou.gr τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν λίγα τα νοσοκομεία αναφοράς που έκαναν αιτήσεις προς τον ΙΦΕΤ για ρεμντεσιβίρη αλλά λάμβαναν αρνητική απάντηση, γεγονός που σήμαινε έλλειψη του αντι-ιικού φαρμάκου.
Νοσοκομειακές πηγές απέδιδαν το γεγονός τόσο στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για το εν λόγω φάρμακο από όλα τα νοσοκομεία καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, αλλά και στη μη λελογισμένη χρήση που ενδεχομένως να έγινε το προηγούμενο διάστημα.
Παρελήφθησαν φιαλίδια ρεμντεσιβίρης
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του protothema.gr και του ygeiamou.gr ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ανέφερε ότι «σήμερα παρελήφθησαν 144 φιαλίδια ρεμντεσιβίρης μέσω της ειδικής διαδικασίας που ελέγχεται από σχετικό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο κατανομής των δόσεων ανά χώρα» και συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα παραληφθούν περισσότερα φιαλίδια.
Ο κ. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε ότι, «καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς ώστε να είναι διασφαλισμένη η επάρκεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ», υπενθυμίζοντας την αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Συμπληρώνοντας την απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη για την επάρκεια των φαρμάκων, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «παγκοσμίως παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για τη ρεμντεσιβίρη» προσθέτοντας ότι «χορηγείται συνήθως σε νοσηλεύομενους ασθενείς στις ΜΕΘ για να αποτρέψει τη διασωλήνωση».
Ο κ. Μαγιορκίνης σχολιάζοντας συνολικά το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση της νόσου COVID-19 είπε ότι «στην Ελλάδα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από τις κλινικές μελέτες», ενώ σε ό,τι αφορά το σχήμα που εδόθη στον Ντόναλντ Τραμπ, διευκρίνισε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τα μονοκλωνικά αντισώματα που δόθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά κάτι εφάμιλλο είναι το πλάσμα αίματος» που έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 10 ασθενείς στην Ελλάδα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.