Το κύμα της επιδημίας κορωνοϊού υψώνεται όλο και περισσότερο πάνω από την επικράτεια, απειλώντας περαιτέρω τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Στην Αττική έχει ήδη σημάνει συναγερμός αυξημένος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές εκπονούν και υλοποιούν συνεχώς στρατηγικές αντιμετώπισης του αόρατου εχθρού. Τα αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα που συλλέγονται από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας -πίσω από τα οποία βέβαια, όπως είχε επισημάνει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπάρχουν άνθρωποι και οι ιστορίες τους- συμβάλουν στη βελτίωση των στρατηγικών αυτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, οι 3 στους 4 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής.

Οι νοσηλείες αποτυπώνουν ξεκάθαρα το ιικό φορτίο που κουβαλά το λεκανοπέδιο αυτήν την περίοδο, αλλά την πληθυσμιακή πυκνότητα έναντι άλλων περιοχών. Η Αττική πληθυσμιακά είναι το μισό μέγεθος της χώρας.

Ειδικότερα, το 56% του συνόλου των ασθενών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και το 19% των ασθενών είναι στα νοσοκομεία της άλλης ΥΠΕ του λεκανοπεδίου. Αυτό το στοιχείο και μόνο δείχνει την πίεση που ασκείται λόγω της επιδημίας στο σύστημα υγείας της Αττικής, η οποία ναι μεν διαθέτει μεγάλο αριθμό νοσοκομείων, αλλά στην προκειμένη περίοδο παραχωρεί συνεχώς κλίνες γενικές σε κλίνες για κορωνοϊό για να αντεπεξέλθει.

Μικρότερο ποσοστό ασθενών (5%) συγκεντρώνουν τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της γειτονικής 4ης ΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (6%). Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας νοσηλεύεται το 5% των ασθενών που προσβλήθηκαν από κορωνοιό και στην 6η ΥΠΕ Πελοπονήσου, Ηπείρου και Ιονίων νήσων νοσηλεύεται το 4% των ασθενών. Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης όπου η επιδημία έχει υποχωρήσει νοσηλεύεται μόλις το 1% των ασθενών της χώρας. Τέλος, ποσοστό 4% νοσηλεύεται σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι διασωληνωμένοι 

Οι διασωληνώσεις, ένας από τους δείκτες της πορείας της επιδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, επικεντρώνονται επίσης στο λεκανοπέδιο, ακολουθώντας τις αυξημένες νοσηλείες για λοίμωξη Covid-19 που διαπιστώνονται στα νοσοκομεία της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι 8 στους 10 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Το μεγαλύτερο βάρος των ασθενών αυτών – βάρος βεβαίως και στο σύστημα υγείας που παραχωρεί όσες κλίνες χρειάζεται στην επείγουσα αυτή κατάσταση και αναβάλλει τα μη επείγοντα τακτικά χειρουργεία- το σηκώνουν τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ. Το ποσοστό διαςωληνωμένων είναι 49% ενώ στη 2η ΥΠΕ είναι 31%.

Ποσοστό 9% των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας καταγράφεται το 5% των διασωληνωμένων ενώ στην 4η ΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν αναφέρεται κανένας διασωληνωμένος.

Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3% και στην 6η ΥΠΕ Πελοπονήσου, Ηπείρου και Ιονίων νήσων είναι το 1% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Tέλος, στην 7η ΥΠΕ Κρήτης το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2%.

Πάνω από 718 οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας

Τις  τελευταίες ημέρες καταγράφονται περίπου 70 νέες εισαγωγές ημερησίως σε κλινικές Covid-19 και σε απλές κλίνες.

Εχθές ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία έφθασε τους 72 -το ρεκόρ μέχρι τώρα είναι 79 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε μία ημέρα.

Συνολικά ο αριθμός των νοσηλευομένων έφθασε χθες τους 718, με τους 205 να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε άλλες  Μονάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική, όπου γίνονται καθημερινά περισσότερες από μία στις 2 εισαγωγές σε νοσοκομεία. Εχθές έγιναν στον Ευαγγελισμό και το Αττικόν περίπου 40 εισαγωγές ασθενών.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εχθές ήταν  83 επί συνόλου 205 σοβαρά ασθενών λόγω κορωνοιού. Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 419, με 10 θανάτους να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανικά Μέσα: Υποψήφιες να μπουν σε λίστα «καραντίνας» Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία