Εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σήμερα στην Αττική. Έπειτα από το… διάλειμμα των δύο προηγούμενων ημερών, το λεκανοπέδιο βρίσκεται και πάλι στη δίνη της επιδημίας κορωνοϊού, με 167 κρούσματα.

Το Σάββατο και την Κυριακή είχαν καταγραφεί 123 και 97 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, αντίστοιχα. Ο χαμηλός αριθμός νέων λοιμώξεων δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός καθώς τα Σαββατοκύριακα διενεργούνται λιγότερα τεστ για τον κορωνοϊό στα εργαστήρια.

Από την 1η Οκτωβρίου στην Αττική έχουν επιβεβαιωθεί 866 νέα περιστατικά κορωνοϊού, αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και τα δεκάδες που εντοπίστηκαν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας.

Οι ειδικοί εκτιμούν, πάντως, ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται μπορεί να ανακοπεί.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στην Αττική καταρρίφθηκαν τα αρνητικά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων του προηγούμενου διαστήματος, καθώς καταγράφηκαν 272 κρούσματα στο λεκανοπέδιο. Πρόκειται για στοιχείο που αποτύπωσε την περασμένη εβδομάδα το το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της μεγαλύτερης περιφερειακής ενότητας της χώρας, και δείχνει παράλληλα τη δυναμική πορεία που θα έχει η επιδημία και τον μήνα που διανύουμε.

Μέχρι τώρα η καλοκαιρία αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό σύμμαχο όλων στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ωστόσο οι φθινοπωρινές ημέρες θα επηρεάζουν και την πορεία της επιδημίας. Διότι, όπως υπογράμμισε και στην ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της μετάδοσης, λόγω της σταδιακής μεταφοράς των κοινωνικών δραστηριοτήτων από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι ειδικοί, η μετάδοση του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους 10 φορές υψηλότερη σε σχέση με εκείνη σε ανοιχτούς χώρους.

Τα νέα κρούσματα που δηλώνονται καθημερινά αναμένεται πως θα αυξάνονται και για έναν άλλο λόγο, επειδή γίνεται εκτεταμένος έλεγχος για κορωνοιό. Οσο εντατικοποιούνται οι στοχευμένοι έλεγχοι σε «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας, τόσο θα αποκτά μεγαλύτερη ευκρίνεια η επιδημιολογική εικόνα για τον κορωνοϊό.

Ενδεικτικά, από τα 487 rapid tests που πραγματοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, ανευρέθηκαν 20 θετικοί, από τους οποίους οι 15 αλλοδαποί. Το ίδιο εντατικοί αναμένονται οι έλεγχοι και στις δυνητικές εστίες υπερμετάδοσης. Τέτοιες ήταν την τελευταία εβδομάδα η Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας, στην Καρδίτσα και τα Ιωάννινα, αλλά και το εργοστάσιο στη Σκύδρα Πέλλας.

Η Πέλλα, μαζί με τα Τρίκαλα, βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς έχουν αυξημένο φορτίο κορωνοϊού. Από σήμερα στην ίδια κατηγορία περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Αχαΐας. Στην πρώτη καταγράφηκαν 55 κρούσματα σε μία εβδομάδα και άλλα 48 στην Αχαΐα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσιόδρας: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά ευρωπαϊκές χώρες

Kορωνοϊός – ΠΟΥ: Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους μπορεί να έχει μολυνθεί

Στους γιατρούς που ανακάλυψαν τον ιό της Ηπατίτιδας C το φετινό Νόμπελ Ιατρικής/ Φυσιολογίας