Ένα ακόμη εξεταστήριο Covid 19, στο οποίο θα διενεργούνται δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, εγκαινίασε σήμερα το πρωί στο κτίριο της Βίλας Πετρίδη, στην οδό Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως είχαν ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ο κ. Αρκουμανέας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν συνολικά τρία εξεταστήρια με σκοπό να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της πόλης.

Οι άλλες δύο σταθερές δομές ελέγχου θα βρίσκονται στο νέο κτήριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην παλιά δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

«Στόχος μας είναι μέσω ραντεβού να υπάρχει μια αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία, να δούμε και να επικεντρωθούμε στις ευπαθείς ομάδες», ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό παρόλο που τελευταία καταγράφεται πιο περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με ένα μήνα πριν στη Θεσσαλονίκη, να μην υπάρξει χαλάρωση.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι το κέντρο θα λειτουργεί κατόπιν ραντεβού με κάποιες περιπτώσεις να χρειάζονται παραπεμπτικό ιατρού και κάποιες άλλες όπως ευπαθείς ομάδες, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού χωρίς παραπεμπτικό.

Το κέντρο θα μπορεί καθημερινά να εξυπηρετεί 100 ραντεβού για μοριακό τεστ κορωνοϊού.

«Όπου έχει υπάρξει χαλάρωση, δυστυχώς κατευθείαν η επιδημία εκδικείται. Πρέπει να τηρούμε όλοι μας τα μέτρα, με αποστάσεις, μάσκα που είναι το ‘νούμερο ένα’ και να πλένουμε τα χέρια μας. Δε τα ξεχνάμε γιατί η πανδημία θα μείνει για μήνες», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι όπου απαιτείται.

Ερωτηθείς σχετικά για το αν υπάρχει ανησυχία μετά και τα τελευταία κρούσματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν σε γηροκομεία, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε πως πρώτος στόχος παραμένει να προφυλαχτούν οι ευπαθείς ομάδες, τα γηροκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα και μάλιστα, όπως είπε, αυτό τέθηκε στη σημερινή συζήτηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμή 1.500 τεστ στην Πέλλα εκ των οποίων τα 20 είναι θετικά. Σημειώνεται, ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

«Παρατηρούμε και αναλύουμε την πανδημία κάθε μέρα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα επικεντρώνεται στην Αττική, καθώς εκεί είναι καθημερινά το 60-70% των κρουσμάτων και εκεί είναι που έχουν ληφθεί τα μέτρα. Η υπόλοιπη χώρα φαίνεται και πηγαίνει αυτή τη στιγμή καλύτερα αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση καθώς είναι μια πανδημία που όπως έχουμε δει, έχει ύφεση και μετά μια απότομη ύφεση», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τον κ. Αρκουμανέα ο δήμος βρίσκεται σε τακτική επαφή από την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου που εντοπίστηκε το «κρούσμα μηδέν».

«Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία βοήθησε και συνετέλεσε για να τα πάει καλά η πόλη μας και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τώρα που βρισκόμαστε στου δεύτερο. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή του ΕΟΔΥ στη δημιουργία αυτού του εξεταστικού κέντρου», είπε ο κ. Ζέρβας ο οποίος συνεχάρη τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χάρη Αηδονόπουλου και τον Βασίλη Μωυσίδης για τη ταχεία ολοκλήρωση της υποδομής.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, όσες υποδομές και αν έχουμε θα πρέπει να πάρουμε αυτή την υπόθεση στα χέρια μας εφαρμόζοντας τα τρία εξής πράγματα: Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις και δε κάνουμε ‘του κεφαλιού’ μας και ακούμε τους ειδικούς. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο και μακρύ δρόμο και θέλω να πιστεύω ότι όπως τα πήγαμε καλά μέχρι τώρα θα τα πάμε και μέχρι το τέλος», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.