Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη ημέρα – μετά από το επιδημιολογικό δελτίο των κρουσμάτων κορωνοϊού – ο συναγερμός των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για την Αττική. Με το λεκανοπέδιο να μετρά και σήμερα 210 κρούσματα – είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο που ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπερνά τα 200– η περαιτέρω κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων παραμένει στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό των αρμοδίων, και μάλιστα με τοπικού χαρακτήρα μέτρα.
Η καθολική χρήση μάσκας, δηλαδή σε εσωτερικούς όπως ισχύει σήμερα αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω, παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζονται οι αρχές για το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η αρνητική πορεία της επιδημίας.
Κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 ημέρες, όπως διευκρίνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως «η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την περασμένη Τρίτη θα αξιολογηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας και θα καθορίσει την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων».
Ο καθηγητής έκανε λόγιο για τη σημασία των τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεων με λογική προτεραιοποίησης αυτών των παρεμβάσεων με βάση τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Επικαλέστηκε μάλιστα δηλώσεις του επικεφαλής του αντίστοιχου ΕΟΔΥ στις ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, σύμφωνα με τις οποίες «οι περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο έχουν δυο επιλογές είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία».
Αρνητικά ρεκόρ και πάλι έδωσε η επιδημιολογική έκθεση
Ο αριθμός των 346 κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν σήμερα στην επικράτεια είναι ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέσα στον φορτωμένο επιδημιολογικό Σεπτέμβριο – έχουν καταγραφεί χθες 453 και στις 11 Σεπτεμβρίου 372.
«Η επιδημιολογική εικόνα δείχνει ότι βρισκόμαστε σε υψηλό σημείο της καμπύλης. Τα κρούσματα είναι πάνω από 300 ημερησίως χωρίς να φαίνεται σημείο υποχώρησης. Επιπλέον, καταγράφονται αυξητικές τάσεις στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, που μεταφράζεται και σε έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Σήμερα ανέρχονται στους 77. Μεγάλη επιβάρυνση αποτυπώνεται και στην Αττική. Κάθε μέρα οι μισές και πλέον νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στη χώρα εντοπίζονται στην Αττική. Άλλο στοιχείο που δείχνει την επιβάρυνση είναι οι θάνατοι. Καταγράφονται 5 νεκροί κάθε μέρα. Τα θύματα μέσα στον Σεπτέμβριο είναι 78 – είναι ο αριθμός μέχρι χθες. Οι νεκροί έχουν διπλασιαστεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτό μας δείχνει την αργή εξάπλωση της επιδημίας καθώς ο διπλασιασμός των θανάτων τον περασμένο Μάρτιο -Απρίλιο γινόταν μέσα σε μια εβδομάδα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Εξειδικεύοντας τα κριτήρια της αξιολόγησης για την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως «κριτήριο για τις όποιες αποφάσεις θα είναι οι νέες διαγνώσεις αλλά και οι διασωληνώσεις». Ζητούμενο είναι όπως περιέγραψε, η σταθεροποίηση της ροής στις ΜΕΘ, δηλαδή οι εισαγωγές, οι θάνατοι και τα εξιτήρια, γιατί αυτά θα επιτρέπουν διορθωτικές κινήσεις στο κομβικό αυτό «διαμέρισμα» του συστήματος υγείας όπως χαρακτήρισε το πεδίο των ΜΕΘ.
200 δωμάτια για φιλοξενία μεταναστών μέσα στην εβδομάδα
Στοχευμένες παρεμβάσεις στις κοινότητες των μεταναστών στην Αττική υποστήριξε ότι έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ερωτηθείς από το protothema.gr αν ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών ασθενών, κυρίως μεταναστών, στα νοσοκομεία της Αττικής, δείχνει έλλειμμα σε σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων ειδικά για αυτην την πληθυσμιακή ομάδα. Σημειωτέον ότι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σωτηρία οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι είναι αλλοδαποί, γεγονός που από τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής δείχνει πως ενδεχομένως παραμελήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων με ενημέρωση σε 14 διαλέκτους για τους μετανάστες. Επίσης γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων στις περιοχές που είναι περισσότερο επιβαρυμένες εντός του δήμου καθώς και στοχευμένοι μοριακοί έλεγχοι και ιχνηλάτηση όπου εντοπίζεται κρούσμα είτε υψηλού είτε χαμηλού κινδύνου». Επιπλέον, ανακοίνωσε πως μέσα στην εβδομάδα θα διατεθούν 200 κλίνες σε ξενοδοχεία της Αττικής όπου θα φιλοξενούνται αλλοδαποί θετικοί με ήπια συμπτώματα ή όσοι παίρνουν εξιτήρια από τα νοσοκομεία και μέχρι να βγουν αρνητικά όλα τα τεστ στα οποία υποβάλλονται. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο για να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς κατά την αποθεραπεία τους όσο και άλλοι που διαβιούν μαζί τους σε συνθήκες ασφυκτικού συνήθως συγχρωτισμού σε διαμερίσματα στο κέντρου της Αθήνας.
Ότι έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας και έχει προετοιμαστεί ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ερωτηθείς σχετικά από το protothema.gr. Ειδικά, ανάφερε ότι στην Αττική έχουν δεσμευτεί 1.165 κλίνες για κορωνοιό, ΜΕΘ και απλές και εισάγονται νέα νοσοκομεία πολύ θα περιθάλπουν ασθενεις με κορωνοιό. Σημαντικό ρόλο έχουν και τα 310 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα τα οποία μπαίνουν δυνατά στη μάχη της επιδημίας, έχοντας λάβει στοχευμένες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαλογή, διαχείριση, διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού στον πληθυσμό ώστε να αποφορτιστεί περαιτέρω το σύστημα των νοσοκομείων.
Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» ΠΟΥ – Αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα
Χαρδαλιάς: Αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις από την Πέμπτη