Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στη Στοκχόλμη εξετάζουν οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας, την ώρα που οι ενδείξεις δείχνουν νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Η Σουηδία μέχρι σήμερα έχει πει «όχι» στο lockdown, εφαρμόζοντας στρατηγική που έθετε στο επίκεντρο στην ατομική ευθύνη. Ωστόσο, η πολιτική της αποδοκιμάστηκε, αφού ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύθηκε την άνοιξε, αν και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκαναν λόγο για ένα βιώσιμο μοντέλο.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν σημαντικά το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής η Σουηδία δεν έχει καταγράψει τις απότομες αυξήσεις νέων κρουσμάτων όπως έγινε στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία τον τελευταίο μήνα.

Εντούτοις, περίπου 1.200 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι καταγράφηκαν από την Παρασκευή σε σύγκριση με περίπου 200 κρούσματα την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Η αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από την αύξηση των τεστ, τονίζει σήμερα η Δημόσια Αρχή Υγείας.

«Ο κυλιόμενος μέσος όρος αυξήθηκε με κάποιο τρόπο», είπε ο Άντερς Τέγκνελ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, που σχεδιάζει τη στρατηγική κατά της πανδημίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Δεν έχει επηρεάσει το σύστημα υγείας, ακόμη. Ο αριθμός των νέων ασθενών στις ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός και ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλός», επισήμανε.

Δεν μπορούν να αποκλειστούν μέτρα στην πρωτεύουσα

Ο Τέγκνελ τόνισε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα μέτρα για την πρωτεύουσα.

«Έχουμε συζητήσεις με τη Στοκχόλμη σχετικά με το αν χρειάζεται να εισαγάγουμε μέτρα για να μειώσουμε τη διασπορά των μολύνσεων. Ποια ακριβώς θα είναι αυτά, θα επιστρέψουμε σε αυτό στις επόμενες λίγες ημέρες», εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Στοκχόλμης προειδοποίησε ότι η περιοχή καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων.

«Η πτωτική τάση δεν υπάρχει», ανέφερε ο διευθυντής των Υπηρεσιών Υγείας της Στοκχόλμης Μπορν Έρικσον σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Μπορούμε απλά να ελπίζουμε ότι είναι μια στιγμιαία διακοπή, ότι η διασπορά θα αρχίσει να καταγράφει εκ νέου πτώση. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες», είπε.

Η Σουηδία έχει καταγράψει 5.870 θανάτους από τη νόσο Covid-19, από την αρχή της πανδημίας.