Ο Βρετανός υπουργός Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ένα νέο επίδομα 500 στερλινών για να βοηθήσει εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα να παραμείνουν σπίτι τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός είπε στη Βουλή ότι ότι η πληρωμή αφορά την Αγγλία και θα είναι διαθέσιμη σε άτομα που είναι υποχρεωμένα να μείνουν σπίτι, είτε γιατί βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, είτε ως στενές επαφές κρούσματος, και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.

Ο κ. Χάνκοκ τόνισε επίσης ότι η απομόνωση είναι ο «πρωταρχικός τρόπος για να σπάσει την αλυσίδα της μετάδοσης».

Ο Χάνκοκ ενημέρωσε την Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει πλέον ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι τώρα υψηλότερος από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος. «Βλέπουμε αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», σημείωσε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διασπορά του ιού επιταχύνεται και όλοι πρέπει να αναλάβουμε δράση, είπε ο Βρετανός υπουργός και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια χρειαστεί.

Ο υπουργός Υγείας ανέλυσε και τη σειρά με την οποία θα δοθεί προτεραιότητα στα τεστ για κορωνοϊό, έπειτα από προβλήματα και ελλείψεις που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία.

Σε πρώτη προτεραιότητα θα είναι τα τεστ για την υποστήριξη όσων χρήζουν οξείας κλινικής φροντίδας. Δεύτερον, θα δοθούν δοκιμές σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και στη συνέχεια στο προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας (NHS). Τέταρτη προτεραιότητα τα στοχευμένα τεστ σε εστίες μετάδοσης. Πέμπτοι θα είναι εκπαιδευτικοί με συμπτώματα και, τέλος, το ευρύ κοινό μόνο εάν έχουν συμπτώματα κορωναϊού ή έχουν συμβουλευτεί σχετικά κάποιον επαγγελματία υγείας.

Ο Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε μία σειρά από περιοχές (Λανκασάιρ, Μέρσισάιντ, Ουόρινγκτον κ.α), τονίζοντας ότι η πρωταρχική στρατηγική είναι να προστατευτεί η εργασία και η εκπαίδευση, όσο γίνεται περισσότερο.

Από τα περιοριστικά μέτρα των τοπικών lockdown θα εξαιρεθούν επίσης οι δομές φροντίδας ανηλίκων.

WA0000


Νωρίτερα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς είχε δηλώσει ότι αν η κατάσταση στη Βρετανία συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο «θα έχουμε περισσότερους από 200 νεκρούς κάθε μέρα τον Νοέμβριο».

Όπως είπε παρουσιάζοντας σχετικά διαγράμματα με την πορεία που έχει ο ιός μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στη Βρετανία θα καταγράφονται καθημερινά 50.000 περιστατικά.

«Όσο ο ιός απλώνεται, θα υπάρχουν περισσότερες νοσηλείες και περισσότεροι θάνατοι» συμπλήρωσε.

Η αύξηση, μάλιστα, των κρουσμάτων καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και «δεν οφείλεται στα περισσότερα τεστ».

Κατά την εκτιμήσή του ανοσία έχει το 8% των Βρετανών που σημαίνει ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι δεν είναι προστατευμένο».