Βαρύ τίμημα πληρώνει η «τρίτη ηλικία» στη χώρα μας λόγω της επιδημίας κορωνοϊού. Μόλις το 13% των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα αφορούν τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων. Ωστόσο, σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχει σημειωθεί το 80,4% των θανάτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μέση ηλικία των κρουσμάτων στην Ελλάδα παραμένει στα 39 έτη και των θανάτων στα 78 έτη.

Από τα 14.041 κρούσματα που έχουν μέχρι τώρα καταγραφεί, τα 1.731 εντοπίζονται στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 65 χρόνων.

Αντίθετα, το 80,8% των κρουσμάτων αφορούν τις νεότερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού, εκείνες των 18-39 χρόνων και 40-64 χρόνων. Πρόκειται για 10.709 κρούσματα επί του συνόλου των θετικών κρουσμάτων, τα οποία επιμερίζονται σε 5.861 κρούσματα στους νέους ηλικίας 18-39 χρόνων και σε 4.848 κρούσματα σε άτομα ηλικίας 40-64 χρόνων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η ηλικιακή κατανομή της τελευταίας εβδομάδας έχει ως εξής: στην 1η θέση θετικών κρουσμάτων βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα 25-34 χρόνων, ακολουθεί η ομάδα 45-54 χρόνων και στην 3η θέση του αρνητικού αυτού βάθρου είναι η πληθυσμιακή ομάδα ηλικίας 35 έως 44 χρόνων.

Μικρό ποσοστό κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε παιδιά και νέους. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 822 κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στον ανήλικο πληθυσμό της χώρας μας. Το ήπιο «πέρασμα» της επιδημίας στα παιδιά και τους νέους αποτελεί θετικό στοιχείο, το οποίο επισημαίνουν οι ειδικοί και το μαρτυρά επίσης ο μικρός αριθμός ανηλίκων που νόσησε σοβαρά και χρειάστηκε νοσηλεία. Οι ανήλικοι διασωληνωμένοι ασθενείς σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας είναι λίγοι -μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- και σε όλες τις περιπτώσεις η νοσηλεία τους είχε θετική έκβαση.

Τα θανατηφόρα κρούσματα ανά ηλικία και φύλο

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» στους νέους και στους ανθρώπους της παραγωγικής ηλικίας, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νέες λοιμώξεις covid-19, ωστόσο η μεγαλύτερη επίπτωση «μετριέται» σε μία και μόνο ηλικιακή ομάδα, σε εκείνη των 65 χρόνων και άνω. Το 80,4% των θανάτων (254 άνθρωποι) καταγράφεται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Μοιραία ήταν η κατάληξη της νόσησης λόγω κορωνοϊού και για 59 ανθρώπους ηλικίας 40-64 χρόνων (δηλαδή ποσοστό 18,7%). Έχουν αναφερθεί επίσης τρεις θάνατοι σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-39 χρόνων.

Η αύξηση των νοσούντων μεγαλύτερης ηλικίας που «βαραίνουν» πιο εύκολα συγκριτικά με τους νεότερους και οδηγούνται στην Εντατική είναι το «βαρύ» αποτέλεσμα της εκτίναξης των κρουσμάτων. Μάλιστα, πλέον τα στοιχεία των ημερήσιων καταγραφών δείχνουν πως η αύξηση που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στα 300 θετικά κρούσματα παγιώνεται. Το στοίχημα των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών είναι να μην αυξηθούν περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά τη θανατηφόρα επίπτωση του κορωνοϊού στον πληθυσμό της χώρας μας με βάση το φύλο, τα στοιχεία δείχνουν την… αντίσταση των γυναικών και την… ήττα των ανδρών.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων, τα θανατηφόρα περιστατικά είναι τριπλάσια στους άνδρες ασθενείς σε σύγκριση με εκείνα που αφορούν γυναίκες ασθενείς. Ειδικότερα, έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός 44 άνδρες έναντι 15 γυναικών.

Αλλά και στην ηλικιακή ομάδα 65 χρόνων και άνω που έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορωνοϊό, αναφέρονται 102 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους νοσηλευόμενοι και 152 άνδρες.

Στη δε ομάδα ηλικίας 18-39 χρόνων, οι τρεις θάνατοι που έχουν καταγραφεί αφορούν σε άνδρες ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα

Κικίλιας για κορωνοϊό: Στο 37,5% η πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα – Στο 70% στην Αττική