Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.
Αναλυτικά η κατανομή των νέων κρουσμάτων:
Από τα 296 εγχώρια κρούσματα, τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές (15 συνδέονται με ιχνηλάτηση από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Μόριας). Ενώ 27 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας Αναλυτικότερα: – 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας)
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
2433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5901 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 17 (25.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ.
Μαγιορκίνης: Η επιδημία δείχνει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι με βάση και τα πρόσφατα δεδομένα, η επιδημία δείχνει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα.
Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος παρουσιάζει διαρκείς αυξητικές τάσεις, χωρίς ίχνη κάμψης, γεγονός που ενδέχεται να σημα΄νει πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαγιορκίνης στην Αττική, όπου κάποιες ημέρες παρατηρούνται τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι συχνά οι αναπνευστικοί ιοί δείχνουν «προτίμηση» στα αστικά κέντρα για τη διάδοσή τους.
Τα αστικά κέντρα «είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» υπογράμμισε.
Από αυτήν την άποψη τα αστικά κέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της πανδημίας και την ελάττωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων. Το τελευταίο, μάλιστα, θα επιφέρει και αύξηση της αποτελεσματικότητας της ιχνηλάτησης.
Αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.
Αναφέρθηκε τέλος στην εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια και παραδέχτηκε ότι, σύμφωνα και με μελέτες, υπάρχει τάση υποχώρησης. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση στο άμεσο μέλλον για το ζήτημα αυτό.
Ερωτηθείς για το μέτρο της χρήσης μάσκας, ο κ. Μαγιορκίνης παραδέχτηκε ότι έχει αποδώσει σε ένα ποσοστό, μικρότερο αυτό που προέβλεπαν τα μοντέλα. «Θέλουμε μεγαλύτερη επιδημική συρρίκνωση από αυτή που βλέπουμε» συμπλήρωσε και πρότεινε οι πολίτες να περιορίσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις επαφές τους σε ένα στενό κύκλο (κοινωνικές «φούσκες»).